Zo maak je je cv volledig én onderscheidend
Een curriculum vitae, afgekort cv, is een overzicht van belangrijke en relevante informatie over jezelf: jouw persoonsgegevens, opleidingen, werkervaring en vaardigheden. Het is handig om te weten wat je beter niet in je cv kunt noemen. Maar wat zet je dan juist wel in een cv en hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? In dit artikel ontdek je in 9 tips hoe jij een top cv kunt maken.
9 tips om je cv te verbeteren
- Benoem de meest relevante informatie
- Zorg voor een overzichtelijke structuur
- Maak je cv persoonlijk door een foto toe te voegen
- Houd je cv kort en bondig
- Let op je schrijfwijze
- Zorg dat je opvalt
- Wees altijd eerlijk
- Maak je cv passend bij een vacature
- Check, check, dubbelcheck
1. Benoem de meest relevante informatie
Een cv is opgebouwd uit verschillende onderdelen . Hieronder leggen we per onderdeel uit welke informatie daarbij hoort. Belangrijk is om per onderdeel alleen de meeste relevante informatie te delen.
Contactgegevens
Een aantal persoonlijk gegevens plaats je standaard in je cv:
- Voor- en achternaam
- Geboortedatum
- Adres
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Rijbewijs (als dit nodig is in de functie)
- LinkedIn profiel (als je die hebt)
Profielschets
Jouw profielschets vertelt in een paar regels wie je bent, wat jouw sterke punten zijn en waar je naartoe wilt werken. Noem niet alleen je sterke punten op werkgebied, maar ook op persoonlijk gebied. Ben je bijvoorbeeld betrouwbaar, behulpzaam en enthousiast? Benoem dit dan. Het laat zien of jij geschikt bent voor de functie en passend bent in de organisatie of het team.
Werkervaring
Beschrijf alleen relevante werkervaring op jouw cv. Noem de organisatie, jouw functietitel en de periode waarin je bij het bedrijf gewerkt hebt. Om de lezer een goed beeld te geven van jouw kwaliteiten, beschrijf je per functie je prestaties. Beschrijf dus niet wat de functie inhield, maar juist wat jij hebt bereikt. Plaats de verschillende functies in volgorde van tijd onder elkaar. Begin dus bij wat je nu doet, en alle voorgaande functies zet je daaronder.
Opleidingen
Benoem gevolgde opleidingen of cursussen. Vermeld de naam van de opleiding, de periode waarin je de opleiding deed en of je een diploma gehaald hebt. Ook hier plaats je de verschillende opleidingen en cursussen in volgorde van tijd onder elkaar.
Vaardigheden
Als je bepaalde computervaardigheden, talenkennis of andere vaardigheden hebt, dan benoem je dat hier, inclusief jouw niveau. Plaats ook hier alleen competenties die relevant zijn voor de functie. Vind je het lastig om geschikte competenties te bedenken? Doe dan een online competentie-test om hier meer inzicht in te krijgen.
Interesses
Welke hobby’s of interesses zeggen iets over jou als persoon? Benoem ze, om de lezer een beter beeld van jou te geven. Bijvoorbeeld dat je vrijwilligerswerk doet of in je vrije tijd een creatieve cursus volgt.
2. Zorg voor een overzichtelijke structuur
Met een cv wil je een werkgever in één opslag laten zien wie jij bent en wat je kunt . Dus zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is opgebouwd. Een werkgever scant op die manier makkelijk jouw cv en haalt eruit wat voor hem belangrijk is.
- Zet de belangrijkste informatie bovenaan
- Kies een leesbaar lettertype, zoals Calibri of Arial. Gebruik minimaal lettergrootte 11, zodat de tekst goed leesbaar is
- Gebruik herkenbare kopjes, zoals werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Zo weet de lezer precies waar hij wat kan vinden
- Zorg voor een nette uitlijning van de tekst en voor genoeg witregels
- Sla jouw cv op in PDF. Hierdoor ben je er zeker van dat het bestand goed aankomt bij de werkgever, zonder dat teksten verspringen.
3. Maak je cv persoonlijk door een foto toe te voegen
Een foto op je cv is niet verplicht. Toch is dat wel aan te raden. Het geeft een werkgever meteen een beeld van jou. Daarnaast valt je cv op, een beeld trekt namelijk sneller de aandacht dan alleen tekst.
Als je een foto toevoegt, kies dan niet voor een selfie of een vakantiefoto. Ga voor een recente foto, met een rustige achtergrond waarbij je recht in de camera kijkt. Vergeet niet te glimlachen op de foto, zo maak je een vriendelijke eerste indruk.
4. Houd je cv kort en bondig
Een lang cv wordt vaak niet goed gelezen. Zorg er dus voor dat je alleen relevante informatie benoemt. Ben je een starter en heb je nog niet veel (werk)ervaring? Houd je cv dan maximaal één A4. Als je meer ervaring hebt, en dus ook meer te vermelden hebt, kun je jouw cv langer maken. Maar probeer het op twee A4 te houden.
5. Let op je schrijfwijze
Zorg ervoor dat alle lezers van je cv de inhoud begrijpen. Een paar tips om hiervoor te zorgen:
- Gebruik in je cv geen vaktaal, behalve als je solliciteert in een branche waar dat normaal taalgebruik is
- Vermijd afkortingen. Niet iedereen is bekend met alle afkortingen. Daarnaast leest een tekst met afkortingen moeilijker
- Schrijf je cv in de ik-vorm. Praat dus niet over jezelf in de derde persoon.
- Vermijd spelfouten
6. Zorg dat je cv opvalt
Als een werkgever een stapel cv’s voor zich heeft liggen, wil je graag dat jouw cv eruit springt. Een aantal tips:
- Maak je cv persoonlijk en onderscheid daarmee jezelf van anderen
- Kies een creatieve opmaak voor jouw cv. Let erop dat je het niet te bont maakt, het moet wel professioneel blijven
- Voeg kleur toe aan je cv
- Voeg bewijsmateriaal toe van jouw eerdere werk. Bijvoorbeeld een video die je gemaakt hebt, je portfolio of je eigen website
- En vergeet niet, zoals bij tip 3 staat, een foto toe te voegen.
Zelf niet zo goed in vormgeving? Vraag een kennis die goed is met InDesign of Word. Sta je er toch echt alleen voor? Gebruik dan de cv maker van Jigler. Zo maak je in een paar simpele stappen je cv. Kies een van de beschikbare templates en vul het met jouw gegevens. Binnen een handomdraai is je cv klaar voor gebruik.
7. Wees altijd eerlijk
Heb je een gat in je cv? Ga niet een aantal maanden toevoegen aan eerdere werkervaring. Maar wees hier eerlijk over. Je hoeft niet te zeggen dat je ziek bent geweest en daarom tijdelijk niet hebt gewerkt. Of dat je ontslagen bent, waardoor je nu al een paar maanden op zoek bent naar iets nieuws. Benoem juist wat je wél in de tussentijd gedaan hebt. Bijvoorbeeld dat je een lange reis hebt gemaakt, aan het uitzoeken was wat je wilde of dat je bezig was met je persoonlijke ontwikkeling.
8. Maak je cv passend bij een vacature
Maak een basis-cv die je kunt aanvullen met informatie specifiek voor een vacature. Zoeken ze iemand die goed is met Excel? Vermeld dat dan bij je vaardigheden. Maar ga je volgens de vacaturetekst geen werkzaamheden met een computer doen, dan is het niet relevant om die informatie te melden.
9. Check, check, dubbelcheck
Is je cv klaar? Lees het nog een keer goed door. Controleer of je alle relevante informatie erin hebt staan en of je cv overzichtelijk is. En niet onbelangrijk: check of er spelfouten in je tekst staan. Vraag hierbij ook de hulp van een vriend of familielid. Zodat je er zeker van bent dat je cv foutloos is.
Helemaal tevreden? Dan is je cv klaar om te versturen!
Gerelateerde artikelen
Blog: sollicitatie voorbereiden: zo doe je dat
Heeft je cv genoeg indruk gemaakt en mag je op gesprek komen? Ontdek dan hier hoe je het sollicitatiegesprek het beste kan voorbereiden.
Blog: sollicitatiegesprek tijdens corona
In coronatijd zijn er extra zaken om rekening mee te houden tijdens een sollicitatiegesprek. Welke dit zijn en hoe je hiermee omgaat, lees je in ons blog.