24 april 2024
0 0 0

Werken in ploegendienst als operator

Wanneer je als operator aan de slag gaat ontkom je er vaak niet aan: werken in ploegendienst. Maar wat is ploegendienst eigenlijk? Ploegendienst als operator betekent werken in een systeem waarbij technici elkaar afwisselen om de productie of dienstverlening 24/7 te laten draaien. Je werkt in ploegen die op verschillende tijden starten. Zo werk je de ene keer een ochtenddienst en de andere keer een middag-, of nachtdienst. Wanneer je in ploegendienst werkt, werk je vaak buiten kantooruren. Dit betekent dat hier een ploegentoeslag bovenop het salaris tegenover staat.

Dagdienst

Wanneer je als operator aan de slag gaat in dagdienst werk je in een continurooster van 9-17. Je werkt dan van maandag tot vrijdag en bent de weekenden vrij. Toch wordt er binnen verschillende sectoren inmiddels ook anders dan van 9-17 in dagdienst gewerkt. Zo kan het zijn dat een organisatie ervoor kiest om ook op zaterdag of zondag werkzaamheden te verrichten, ’s avonds te werken en bestaat de mogelijkheid voor operators om parttime in dienst te treden.

dagdienst operator schema

Operator 2 ploegendienst

Ga je als operator aan de slag in de procesindustrie dan is de kans groot dat je in 2 ploegenrooster aan het werk gaat. Je werkt dan in twee shifts van ongeveer 8 uur (vergelijkbaar met een dagdienst).

2 ploegenrooster operator

Een werkweek in 2 ploegendienst bestaat uit 40 uur. Je werkt van maandag tot vrijdag in ochtend- of middagdienst en bent in de weekenden vrij. De meeste bedrijven kiezen ervoor om je zo in te plannen dat je één hele werkweek ochtenddiensten werkt en de week daarna alleen maar middagdiensten.

2 ploegendienst en ploegentoeslag

Voor het werken van onregelmatige diensten ontvangen operators een fijne ploegentoeslag. Een operator met een zeer uiteenlopend werkrooster ontvangt daarom meer ploegentoeslag dan een operator met een meer vast continu rooster. Een operator die in 2 ploegendienst werkt ontvangt daarom ten opzichte van een operator in 5 ploegendienst minder ploegentoeslag. Je rooster is niet heel onregelmatig, je bent vaak de weekenden vrij en werkt gedurende één werkweek continu dezelfde diensten. Operators ontvangen in deze situatie vaak een ploegentoeslag tussen de 8% en 12% bovenop het salaris. Het salaris van een operator in ploegendienst kan dus nog behoorlijk oplopen.

2 ploegendienst operator schema

Operator 3 ploegendienst

Als je gaat werken bij een bedrijf wat van maandag tot vrijdag een 24/7 productieproces hanteert of continu doordraait werk je als operator in 3 ploegendienst. Dit is een simpel concept. Je werkt in 3 ploegendiensten van 8 uur. Je werkt in een afwisselend schema vroege, late of nachtdiensten. Een werkrooster als operator in 3 ploegendienst ziet er vaak als volgt uit:

3 ploegenrooster operator

Ondanks dat je in 3 ploegendienst werkt, creëert deze manier van werken vastigheid, omdat je gedurende één werkweek dezelfde diensten draait en je precies weet in welke week je vroege, late of nachtdiensten draait. 

3 ploegendienst en ploegentoeslag

Toch ontvang je als operator meer ploegentoeslag als je in 3 ploegen werkt dan wanneer je in 2 ploegenrooster werkt. Je werkt onregelmatiger dan wanneer je slechts in 2 ploegen werkt en draait ook één keer in de drie weken een werkweek nachtdiensten. Daarom ontvang je bovenop je salaris een ploegentoeslag van ongeveer 15% tot 20%.

3 ploegendienst operator schema

Operator 4 ploegendienst

Om nog meer bedrijfstijd te kunnen maken dan in 3 ploegendienst, werken bedrijven met een 4 ploegensysteem. Je werkt vaak ongeveer 36 uur per week binnen een semi-continu rooster. Je werkt ook de zaterdag, maar bent zondags altijd vrij. Wanneer je als operator 4 ploegendiensten gaat werken ontvang je bovenop je salaris tot wel 28% ploegentoeslag. De 4 ploegendienst kent veel varianten. Hieronder de 2 meest gebruiken 4 ploegenroosters.  

4 ploegenroosters operator

Het 3-4 rooster is precies wat de naam al doet vermoeden. Je werkt 3 of 4 dagen achter elkaar en bent vervolgens minimaal 3 of 4 dagen aaneengesloten vrij. Zo is werk en privé toch vaak goed te combineren voor veel operators.

Het werken van nachtdiensten kan behoorlijk zwaar zijn in combinatie met een 4 ploegendienst. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om het aantal nachtdiensten flink terug te schroeven, zodat er meer vroege en late diensten gedraaid worden. Zo is het behouden van een normaal ritme veel makkelijker.

Je kunt als operator ook aan de slag gaan binnen een 2-2-2 rooster. Dit betekent dat je continu 2 dagen werkt en vervolgens altijd 2 dagen vrij bent. Dag- en nachtdiensten kunnen elkaar afwisselen binnen dit rooster. Maar ongeacht welke dienst je draait, ben je na 2 dagen werken, altijd weer 2 dagen vrij.

4 ploegendienst operator schema

Operator 5 ploegendienst

Als operator is de kans groot dat je in de procesindustrie terecht komt. Een fijne plek want een procesoperator salaris is niet mis. Maar houd er rekening mee dat je hier vaak een VAPRO voor op zak moet hebben. Er zijn bedrijven die een volcontinu productieproces draaien en dit betekent dat er 24/7 operators aan het werk zijn. Bedrijven lossen dit op door een 5 ploegendienstsysteem te hanteren. 5 ploegendiensten komen net als 4 ploegendiensten in verschillende vormen en hebben veel overeenkomsten met 4 ploegenroosters. In 5 ploegendienst werk je regelmatig in het weekend, omdat alle processen binnen een organisatie 24/7 doorlopen.  

5 ploegendienst en ploegentoeslag

Binnen een 5 ploegenrooster werk je zo’n 34 uur per week, maar je ontvangt over die 34 uur wel de meeste ploegentoeslag. Als operator in 5 ploegendienst ontvang je tussen de 28% en 33% ploegentoeslag bovenop je maandsalaris.

5 ploegendienst operator schema

Aan de slag als operator?

Benieuwd welke banen er voor jou zijn als operator? Ontdek het aanbod.

Bekijk de vacatures