03 augustus 2021
0 0 0
Vinkje van referentie

Wat zijn referenties en wat draagt het bij aan jouw sollicitatieproces?

We lezen allemaal wel eens aanbevelingen of reviews voordat we iets kopen. Want het is toch handig om van tevoren te weten hoe een product of dienst anderen bevalt? Bij sollicitaties werkt het eigenlijk net zo: je kan zelf zeggen hoe goed je bent, maar het is veel geloofwaardiger als anderen dat over jou zeggen.

Kijk dus niet gek op als een recruiter vraagt naar jouw referenties. Maar wat zijn dit precies en hoe gebruik je ze in jouw sollicitatieproces? In deze blog beantwoorden we alle vragen over referenties.

7 vragen over referenties

  1. Wat zijn referenties?
  2. Wat voor referentie kies je?
  3. Waarom zijn vrienden of familie niet geschikt?
  4. Zet je ze op je cv of in je motivatiebrief?
  5. Wat voor informatie moet je doorgeven over je referentie?
  6. Kan ik iedereen opgeven als referentie?
  7. Kan ik mijn huidige werkgever gebruiken?

Wat zijn referenties?

Referenties zijn personen waarmee je een professionele relatie hebt (gehad), die een mening willen geven over jou en je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld een (ex)collega of leidinggevende. Maar het kan ook iemand zijn waar je samen vrijwilligerswerk mee hebt gedaan.

Solliciteer je op je eerste baan? Dan kun je ook denken aan contacten tijdens bestuurs- of verenigingswerk dat je gedaan hebt, een (oud)leraar of studenten uit een projectgroep waarin je gezeten hebt.

Wat voor referentie kies je?

Kies iemand die positief over je is. Iemand die jouw kwaliteiten kent en goed kan benoemen, het liefst met een paar concrete voorbeelden. Maar let ook op dat je een betrouwbare referentie kiest. Heb je bij een groot bedrijf gewerkt en geef je de HR-manager van dat bedrijf op als referentie? Dan weet de recruiter ook dat de kans groot is dat die HR-manager alleen een algemeen verhaal over je kan vertellen.

Kies dus iemand met wie je goed samengewerkt hebt of een leidinggevende die positief over je is. Je kunt ook altijd vooraf vragen of ze een geschreven referentie naar je toe willen sturen, dan kun je checken op welke manier hij of zij over jou denkt.

Waarom zijn vrienden of familie hiervoor niet geschikt?

Dit heeft weinig toegevoegde waarde op je cv. De meeste vrienden of familieleden zijn sowieso positief over je, of je nu goed werk aflevert of niet. Zij zijn daarom niet geschikt als referentie, omdat ze geen objectieve en een inhoudelijk op werk afgestemde mening kunnen geven.

Zet je ze op je cv of in je motivatiebrief?

Op je cv kun je vermelden dat ze contact met je kunnen opnemen voor referenties. Plaats dan bijvoorbeeld op je cv ‘Referenties beschikbaar’ of Referenties op aanvraag’.

We raden je niet aan om de contactgegevens van jouw referenties op jouw cv of in je motivatiebrief te zetten. Je wilt namelijk niet dat jouw referentie zomaar opeens gebeld wordt.

Maar, als je noteert dat ze contact met je kunnen opnemen voor een referentie, zorg er dan wel voor dat je een referentie paraat hebt. Zodat je de contactgegevens kunt geven als daarom gevraagd wordt.

Wat voor informatie moet je doorgeven over je referentie?

Als een werkgever of recruiter vraagt om een referentie, dan geef je de volgende contactinformatie van de referent:

  • Naam
  • Bedrijf en functie
  • E-mailadres
  • Telefoonnummer

Kan ik iedereen opgeven als referentie?

In principe wel, maar het is wel zo netjes om van tevoren te vragen of je iemand mag opgeven als referentie. Vraag dus voordat je contactgegevens doorstuurt naar iemand, vooraf aan je referent toestemming of je zijn of haar gegevens mag geven.

Kan ik mijn huidige werkgever gebruiken?

Je kan een huidige collega of leidinggevende vragen om voor jou een referentie te zijn. Maar natuurlijk alleen als ze op jouw werk weten dat je aan het solliciteren bent.

Tip: referenties delen op je LinkedIn-pagina

Een krachtig onderdeel van LinkedIn is het plaatsen van aanbevelingen. Heb je een goed project afgerond met een collega? Of is je huidige leidinggevende erg tevreden over jouw functioneren? Vraag dan eens of diegene een aanbeveling wil schrijven voor jouw LinkedInprofiel. Handig als je gaat solliciteren, dat er positieve verhalen over jou te vinden zijn.
 

Bekijk al onze blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: Hoe zet ik LinkedIn in om een nieuwe baan te vinden?
Social media, en zeker LinkedIn, speelt tegenwoordig een grote rol in de werving en selectie. Hier liggen dus kansen voor jou in een zoektocht naar nieuw werk. Maar hoe zorg je ervoor dat recruiters jou weten te vinden? Gebruik de 10 tips in deze blog om jouw kansen op een nieuwe baan via LinkedIn te vergroten.

Blog: Hoe verbeter ik mijn LinkedIn profiel?
Een LinkedIn profiel kun je zien als een digitaal cv. (Toekomstige) werkgevers, collega’s of contacten krijgen een beeld van jouw kwaliteiten. Daarnaast staat een LinkedIn profiel vaak bovenaan wanneer je een persoon zoekt via Google. Een professioneel profiel is dus van belang. Benieuwd hoe je jouw profiel kunt verbeteren? Lees dan deze blog.