23 december 2021
0 0 0
Aantekeningen maken in notitieblok  met laptop ernaast

Wat zet je in een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is dé manier om een goede eerste indruk achter te laten bij jouw (misschien wel) toekomstige werkgever. Zodat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Het is dan wel belangrijk om (alleen) de juiste punten in je motivatiebrief te zetten. Profiteer hiervoor van de 16 do's en don'ts in deze blog.

De do's in het kort

  1. Houd je brief kort maar krachtig
  2. Kies de juiste toon
  3. Zorg voor een goede opmaak
  4. Wees eerlijk
  5. Stuur je motivatiebrief vanuit een professioneel e-mailadres
  6. Kies een goed onderwerp voor je e-mail
  7. Controleer je brief goed voordat je die verstuurt
  8. Plaats jouw motivatiebrief in de bijlage van de e-mail

De don'ts in het kort

  1. Adres bovenaan de e-mail plaatsen
  2. De bijlage vergeten
  3. Dezelfde brief gebruiken voor elke vacature
  4. Jouw cv herhalen
  5. Opscheppen
  6. Voorwaarden stellen
  7. Te veel uitroeptekens gebruiken!!!
  8. Clichés gebruiken

De 8 do's in een motivatiebrief

  1. Houd je brief kort maar krachtig
    Jouw nieuwe werkgever zit er niet op te wachten om van alle kandidaten 4 kantjes aan motivatiebrieven te lezen. Zorg ervoor dat je jouw motivatiebrief ongeveer een A4 lang maakt. Opgedeeld in 3 tot 5 alinea’s. In het sollicitatiegesprek krijg je de kans om alles uitgebreider toe te lichten.

  2. Kies de juiste toon
    Check voordat je begint met het schrijven van jouw brief de manier van schrijven van de vacature waarop je solliciteert. Is het heel formeel (officieel) geschreven? Schrijf dan de sollicitatiebrief in de u-vorm. Is het juist informeel (niet officieel) geschreven? Dan kan je de sollicitatiebrief in de jij-vorm schrijven.

    Door aan te sluiten op de manier van schrijven in de vacature, laat je gelijk zien dat je bij een organisatie past. Als de vacature heel hip geschreven is en jij gebruikt ouderwets taalgebruik en schrijft in de u-vorm, dan kunnen ze denken dat jij niet past binnen het team.

  3. Zorg voor een goede opmaak
    Zorg voor een overzichtelijke structuur van jouw brief. Schrijf niet één lap tekst, maar werk met verschillende alinea’s. Maak gebruik van kopjes in jouw brief om de tekst nog overzichtelijker én snel leesbaar te maken voor de werkgever.

    Kies daarnaast een leesbaar lettertype, zoals Calibri of Arial . Gebruik minimaal lettergrootte 11, zodat de tekst makkelijk leesbaar is. Zorg voor een nette uitlijning van de tekst en voor genoeg witregels

  4. Wees eerlijk
    Met jouw motivatiebrief wil je de lezer overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Je mag dus de beste kant van jezelf laten zien in de brief, maar zorg er wel voor dat alles klopt wat je zegt. Lieg dus niet over kwaliteiten of werkervaring die je niet hebt.

  5. Stuur je motivatiebrief vanuit een professioneel e-mailadres
    Je maakt geen goede eerste indruk als jouw motivatiebrief verzonden wordt vanuit een e-mailadres als beautyqueenXX@hotmail.com. Gebruik altijd een net e-mailadres. Zoals  voornaam+achternaam@gmail.com.

    Als je dat nog niet hebt, dan wordt het tijd om een nieuw e-mailadres aan te maken.

  6. Kies een goed onderwerp voor je e-mail
    Vermeld de vacature in het onderwerp van jouw e-mail. Dan weten ze naar welke functie je solliciteert, mochten er meerdere vacatures tegelijk openstaan.

    Wil je opvallen tussen alle e-mails in de mailbox van jouw toekomstige werkgever? Bedenk een creatief onderwerp, waarin je bijvoorbeeld kwaliteiten van jezelf noemt.

    Een aantal voorbeelden voor het onderwerp van jouw mail:
                   - Sollicitatie naar de vacature Communicatiemedewerker
                   - Enthousiaste vakman solliciteert naar de vacature Schilder
                   - Zoek niet verder: ervaren schoonmaakster solliciteert naar de vacature Teamleider Schoonmaak
      
    Geef ook bijlages een goede titel, waardoor de ontvangen gelijk weet wat voor document het is. Zoals: "Cv – Pieter de Boer" of "motivatiebrief – Pieter de Boer".

  7. Controleer je brief goed voordat je die verstuurt
    Fouten in je motivatiebrief wil je voorkomen: dat komt niet professioneel over. Controleer daarom je brief op de volgende punten, voordat je die verstuurt:
                   - Vermijd spelfouten
                   - Gebruik geen afkortingen, dit leest lastig en niet iedereen weet waar elke afkorting voor staat
                   - Gebruik geen moeilijke woorden of jargon (vaktaal). Gebruik woorden die voor iedereen begrijpelijk zijn.
                   - Zorg dat je de naam van de geadresseerde goed schrijft.

    Als je zelf tevreden bent over de brief, laat hem dan door iemand nakijken die jou goed kent. Zoals een vriend, collega of familielid. Zodat ze de brief kunnen checken op fouten, maar ook kunnen controleren of ze jou herkennen in de brief. Daarna kun je het waar nodig aanpassen, zodat jouw brief nog overtuigender wordt.

  8. Plaats jouw motivatiebrief in de bijlage van de e-mail
    Sla jouw motivatiebrief en cv altijd op als PDF. Zodat de ontvanger het precies ontvangt zoals jij hebt bedoeld, zonder dat de opmaak verandert.

    Zet in de mail zelf een korte tekst, waarin je verwijst naar de bijlagen, bijvoorbeeld:

    "Beste heer Janssen,

    In de bijlage vind je mijn motivatiebrief en cv voor de vacature Communicatiemedewerker. Ik zie graag een reactie tegemoet.

    Met vriendelijke groet,
    Pieter de Boer"

8x Don’t / beter niet in een motivatiebrief…

  1. Adres bovenaan de e-mail plaatsen
    Op school heb je misschien geleerd dat je bovenaan je motivatiebrief een adres en datum plaatst. Aangezien solliciteren voortaan digitaal gaat, hoeft dit niet meer.

  2. De bijlage vergeten
    Het klinkt als een open deur, maar het gebeurt iedereen wel eens: een bijlage vergeten. Check de aanwezigheid en inhoud van de bijlagen voordat je op de verzend-knop klikt.

    Extra tip: Sla jouw cv en motivatiebrief op als een pdf-bestand. Hierdoor ben je er zeker van dat het bestand goed aankomt bij de werkgever, zonder dat teksten verspringen.

  3. Dezelfde brief gebruiken voor elke vacature
    Stuur geen standaard motivatiebrief naar elke vacature waar je op solliciteert. Je mag best een basistekst schrijven, maar probeer de tekst van je sollicitatiebrief voor elke brief aan te passen. Zodat de brief goed aansluit bij de vacature en je kan motiveren waarom jij geschikt bent voor die functie.  Elke vacature is anders, dus elke motivatiebrief ook.

  4. Jouw cv herhalen​
    Je motivatiebrief is een aanvulling op je cv: ga dus niet alles herhalen uit je cv. Je cv stuur je tenslotte al mee in je sollicitatie. Je werkervaring is daar dus al te lezen.

  5. Opscheppen
    “Ik kan goed samenwerken, leidinggeven en plannen.”

    Het kan misschien allemaal waar zijn wat in de zin hiervoor staat, maar het wordt pas geloofwaardig als je aantoont waarom je ergens goed in bent. Maak dus geen opsomming van al jouw kwaliteiten, maar laat juist met voorbeelden zien waaruit blijkt dat jij iets goed kan. Dan krijg je bijvoorbeeld:

    “In mijn huidige functie zorg ik er als projectleider voor dat alle afdelingen goed samenwerken met elkaar. Ik maak elke week een planning en daarmee halen we elke week de gestelde deadlines.”

  6. Voorwaarden stellen
    Net zoals in je cv, is ook de motivatie niet de juiste plek om voorwaarden te stellen, zoals een gewenst salaris of bepaalde arbeidsvoorwaarden. Dit bespreek je op een later moment, tijdens het sollicitatie- of arbeidsvoorwaardengesprek.

  7. Te veel uitroeptekens gebruiken!!!
    Toon je enthousiasme voor de functie of het bedrijf, maar gebruik geen/niet te veel uitroeptekens. Dan lijkt het net of je alles schreeuwt.

  8. Clichés gebruiken
    “Ik heb geen 9-5 mentaliteit.”
    “Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.”
    “Ik ben een echte teamplayer.”

    Sommige teksten komen in bijna elke motivatiebrief voor. Zorg ervoor dat je deze clichés zoveel mogelijk vermijd in jouw motivatiebrief. Wil je wel één van die ‘clichés’ benoemen? Verwoord het dan op een andere manier of geef een voorbeeld. 

    De teksten hierboven, vervang je dan bijvoorbeeld door:

    “Werken buiten de standaard werkuren vind ik geen probleem.”
    “Nu ik al jarenlang werk als onderwijsassistent ben ik toe aan de volgende stap in mijn carrière.”
    “Het geeft mij energie wanneer ik samen met collega’s naar hetzelfde doel werk.”

     

Bekijk al onze blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: Sollicitatie voorbereiden: zo doe je dat
Hebben de tips uit deze blog geholpen en word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Lees dan deze blog om je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Blog: 55 meest gestelde sollicitatievragen
In een sollicitatiegesprek worden vaak soortgelijke vragen gesteld. Wij hebben een lijst van 55 meest gestelde sollicitatievragen samengesteld. Zo kun jij je goed voorbereiden op het gesprek!