28 september 2021
0 0 0
Drukte op werk

Wat is werkdruk en hoe ga je ermee om?

1 op de 3 werknemers heeft last van een te hoge werkdruk. En dat kan zowel werknemers als werkgevers duur komen te staan, want het zorgt voor (langdurig) verzuim. In deze blog vertellen we je wat werkdruk inhoudt, hoe je omgaat met werkdruk en hoe je je werkdruk verlaagt óf verhoogt.

Inhoud

  1. Wat is werkdruk
  2. Een te hoge werkdruk is niet goed
  3. Meet jouw werkdruk
  4. Mijn werkdruk is te hoog, wat nu?
  5. Je werkdruk kan ook te laag zijn
  6. Er zijn altijd wel momenten waarop het wat rustiger is op je werk
  7. Mijn werkdruk is te laag, wat nu?
  8. Conclusie: een beetje spanning tijdens je werk is prima

Wat is werkdruk?

Werkdruk is de zwaarte van het dagelijkse werk. Om goed te kunnen functioneren, is het belangrijk dat de zwaarte van het werk overeenkomt met hoeveel een werknemer aankan. Als het werk zwaarder is dan de werknemer aankan, dan is er sprake van een te hoge werkdruk. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer te weinig tijd heeft om alle taken te doen. Als het werk te licht dan is er een te lage werkdruk. Bijvoorbeeld als een werknemer structureel te weinig uitdaging heeft.

Een hoge werkdruk is niet goed

Het kan ervoor zorgen dat je meer fouten maakt op het werk, je niet lekker in je vel zit en vaker ziek bent. Daarnaast kan werkdruk zorgen voor werkstress. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat je langdurig uitvalt op werk, bijvoorbeeld door het krijgen van een burn-out.

Je werkdruk kan te hoog worden wanneer je:

  • Te weinig tijd hebt voor de zaken die je moet doen
  • (Te) zware verantwoordelijkheden hebt in jouw functie
  • Te weinig kennis of ervaring hebt voor de taken die je uit moet voeren
  • Perfectionistisch bent en daardoor nooit (snel) tevreden met je werk
  • Geen nee kunt zeggen, waardoor je je vaak te veel werk op je hals haalt
  • Privéproblemen hebt die jouw tijd en aandacht opeisen

Even een drukke periode op je werk is niet erg

Maar de hoge werkdruk moet niet te lang aanhouden.

Je merkt dat je te lang een hoge werkdruk hebt als je:

  • Vermoeid bent en veel piekert
  • Regelmatig overwerkt en/of tijdens je pauze doorwerkt
  • Niet of moeilijk vrij kunt nemen
  • Een gespannen gevoel hebt
  • Minder productief bent op werk
  • Op je tenen moet lopen om het gewenste resultaat te behalen

Het is een drukke periode, alle collega’s werken hard, iedereen werkt over: er zijn genoeg redenen om te bedenken waarom je gewoon door moet gaan met te hard werken. Maar als de te hoge werkdruk te lang aanhoudt, dan kun je er last van gaan krijgen. Het is dus belangrijk om een hoge werkdruk te signaleren én aan de alarmbel te trekken. Neem de klachten serieus om te voorkomen dat je last krijgt van (meer) klachten.

Meet jouw werkdruk

Ben je benieuwd of jij last hebt van een te hoge werkdruk of dat er andere redenen zijn waarom jij er niet lekker in zit? Test het met de sneltest van de FNV.

Mijn werkdruk is te hoog, wat nu?

Wacht niet langer, maar ga meteen over tot actie. Een aantal tips!

  • Maak het probleem bespreekbaar op werk
    Bespreek met je leidinggevende jouw werkdruk en bedenk samen hoe je jouw werkdruk kunt verlagen. Zowel jij als jouw werkgever hebben er baat bij dat jouw werkdruk verlaagd wordt. Het voorkomt dat je verzuimt én het zorgt ervoor dat je uiteindelijk productiever werkt. Wacht hiervoor niet tot je functioneringsgesprek, maar trek eerder aan de bel als je merkt dat het werk je te veel wordt. Bekijk samen of je werk kunt overdragen aan collega’s of je je werk anders kunt inrichten en/of hoe je je werkdag efficiënter besteedt.
  • Maak een haalbare planning
    Stel (eventueel samen met je leidinggevende) een planning op per dag of per week. Zorg dat je je dag niet helemaal volplant. Houd ruimte voor pauze en onverwachte taken.
  • Onderzoek of je je werk wel efficiënt doet
    Iedereen heeft een andere manier van werken. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet, en andersom. Vraag eens aan collega’s hoe ze bepaalde taken aanpakken of ga eens in gesprek met HR. Misschien hebben zij nog handige tips voor je of weten ze een handige cursus om efficiënter te leren werken. Bekijk ook eens deze blog met tips om te werken aan je timemanagement.
  • Geef je grenzen aan
    Je hoeft niet altijd overal ‘ja’ op te zeggen. Zit je agenda al vol? Geef dit dan aan. Heeft iets écht spoed? Overleg dan met je leidinggevende. Geef aan dat je dit alleen kan oppakken, als er iets anders van je takenlijst af mag.
  • Je eigen perfectionisme omlaag halen
    Leg jij de lat veel te hoog voor jezelf? Probeer dan te werken aan je perfectionisme. De druk wordt minder hoog als je sneller tevreden bent over je werk.
  • Maak to-do-lijstjes
    Zet hierop al jouw taken. Dit is niet alleen handig om het overzicht te houden, maar het werkt ook motiverend om te zien dat je taken afrondt.
  • Neem regelmatig een pauze
    Een pauze nemen voelt misschien lastig als je het heel druk hebt. Maar het helpt om je hoofd leeg te maken, waardoor je daarna weer veel productiever aan de slag kan.
  • Wissel taken die energie geven af met taken die energie kosten
    Van de ene taak word je blijer dan van de andere. Probeer leuke taken, waar je energie van krijgt, af te wisselen met moeilijke, saaie of lange taken die energie kosten.
  • Zorg dat je mentaal en lichamelijk fit bent
    Als je fit bent, kun je meer werkdruk aan. Zorg dat je voldoende slaap en lichaamsbeweging krijgt. Eet gezond en bouw genoeg rustmomenten per dag in. Door lichamelijk en geestelijk gezond te zijn, zorg je ervoor dat je meer aan kan. Ken daarnaast je sterktes en zwaktes: zo kun je realistisch plannen en voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt.

Je werkdruk kan ook te laag zijn

Heerlijk, een baan waarin je niet zoveel hoeft te doen!  Tenminste, dat denk je misschien als jij het veel te druk hebt. Maar ook een te lage werkdruk kan leiden tot werkstress.

Je werkdruk kan te laag worden als je:

  • Te weinig taken hebt
  • Weinig verantwoordelijkheid krijgt
  • Structureel te weinig uitgedaagd wordt
  • Onvoldoende afwisseling hebt in je werk en veel hetzelfde soort werk doet
  • Overgekwalificeerd bent en taken onder je opleidingsniveau doet

Er zijn altijd wel momenten waarop het wat rustiger is op je werk

Bijvoorbeeld tijdens de vakantietijd of na het voltooien van een groot project. Maar als je structureel te weinig te doen hebt en niet uitgedaagd wordt, dan kun je er moe van worden.

Je merkt dat je een te lage werkdruk hebt als je:

  • Weinig voldoening uit je werk haalt
  • Minder zin hebt om te werken
  • Minder betrokken bent
  • De hele dag niets te doen hebt, en als er dan iets te doen is, dan is het meteen te veel
  • Moe bent na een dag werken, terwijl je weinig hebt gedaan
  • Je verveeld op je werk
  • Minder gemotiveerd bent

Je kunt je voorstellen dat als je je dagelijks verveelt op het werk en niet uitgedaagd wordt, dat je geen energie krijgt van je werk. En dat het misschien zelfs energie kost. Een lage werkdruk signaleren én actie ondernemen is dus belangrijk om te zorgen dat je geen (psychische) klachten krijgt.

Mijn werkdruk is te laag, wat nu?

We hebben een aantal tips om meer uitdaging te krijgen in het werk dat je nu doet:

  • Geef het aan bij je leidinggevende
    En stel samen een plan op om jouw werkdruk te verhogen. Kijk welke dingen je op kan pakken van collega’s, spreek af dat je een opleiding gaat volgen of kijk samen waar je naar door kan groeien binnen het bedrijf.
  • Neem initiatief
    Blijf zelf ook werk zoeken én naar werk vragen. Vraag je leidinggevende wat je kunt doen, of kijk binnen de organisatie waar interessante projecten liggen waarbij jij kunt aansluiten.
  • Bepaal wat jij leuk vindt om te doen
    Maak een lijstje van waar jij energie van krijgt en wat jou uitdaagt. Bespreek het met je collega’s en leidinggevende. Misschien zijn er dingen die je op kunt pakken of heeft iemand een project voor je liggen die aansluit bij jouw wensen. Heb je geen idee wat voor jou past? Misschien helpt deze drijfverentest om meer inzicht te krijgen in wat jij belangrijk vindt in je werk.
  • Stel zelf deadlines
    Als je niet veel te doen hebt, dan is het lastig om gemotiveerd aan de slag te gaan met je werk. Stel eigen deadlines voor je taken. Hierdoor blijf je productief werken en houd je je motivatie.
  • Besteed je tijd nuttig
    Te veel tijd over op een werkdag? Dan is het toch tijd om met je leidinggevende te overleggen. Probeer de tijd bijvoorbeeld nuttig te besteden. Leer bijvoorbeeld iets nieuws (bekijk deze blog voor een aantal tips voor gratis cursussen) of vraag of je collega’s ergens mee kan helpen.

Helpt dit allemaal niet? Bedenk dan dat je misschien die uitdaging of plezier niet vindt in je huidige werk. Mogelijk is er wel een andere functie in het bedrijf die beter bij jou past of misschien moet je op zoek naar een andere werkgever.

Conclusie: een beetje spanning tijdens je werk is prima

Je moet wel uitgedaagd blijven om creatief, effectief en gemotiveerd aan het werk te blijven. Maar het moet in balans zijn: je wilt je niet vervelen, maar je wilt ook niet overwerkt raken.

Het is een uitdaging om die balans te blijven houden, maar met de tips in deze blog gaat het je vast lukken. Blijft het lastig? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je bedrijfs- of huisarts. Zij kunnen je helpen om klachten te voorkomen.
 

Bekijk alle blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: de belangrijkste punten in jouw loonstrook uitgelegd
Dat je er goed aan doet om je loonstrook even te controleren heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord. Maar waar kijk je naar? Welke informatie is belangrijk? In deze blog gaan wij uitgebreid in op de inhoud van een standaard loonstrook. Zo weet je volgende maand precies waar op te letten bij het checken van jouw loonstrook.

Blog: wat zijn referenties en wat draagt het bij aan jouw sollicitatieproces?
Tijdens een sollicitatieprocedure wordt vaak gevraagd naar referenties. Maar wat zijn dit precies? En hoe kun je jouw kansen op een nieuwe baan hierdoor vergroten? Dat lees je in deze blog.