Vrachtwagenchauffeur worden: wat zijn de benodigdheden?
Wat heb je nodig om vrachtwagenchauffeur te worden? In deze blog lees je alle benodigdheden om als vrachtwagenchauffeur C of vrachtwagenchauffeur CE te starten. De meest voorkomende termen zullen worden besproken, zoals rijbewijs C en rijbewijs CE, code 95 en een digitale bestuurderspas. Na het lezen van deze blog weet jij welke stappen je moet zetten om als vrachtwagenchauffeur te beginnen.
Rijbewijs C
Een van de belangrijkste benodigdheden om als vrachtwagenchauffeur te starten is natuurlijk een vrachtwagen rijbewijs. Om een vrachtwagen te mogen besturen, moet je een C rijbewijs halen. Er zijn twee soorten vrachtwagen rijbewijzen: rijbewijs C en rijbewijs C1. Welke je nodig hebt, heeft te maken met hoe zwaar de vrachtwagen is (inclusief laadvermogen).
- Als het gewicht tussen 3.500 en 7.500 kg is, dan heb je een rijbewijs C1 nodig
- Als het gewicht meer dan 7.500 kg is, dan heb je een rijbewijs C nodig
Om als vrachtwagenchauffeur te werken zul je het rijbewijs C nodig hebben, omdat jouw wagen met lading al snel meer dan 7.500 kg is. Een lege vrachtwagen weegt namelijk gemiddeld al tussen de 7.000 en 8.000 kg.
Rijbewijs CE
Dan is het ook nog een optie om als vrachtwagenchauffeur met een aanhanger rijden. Omdat je vrachtwagen dan nog zwaarder wordt, heb je een speciaal vrachtwagen rijbewijs nodig. Voor een zware aanhanger komt er een E bij je rijbewijs, dus rijbewijs CE. Dit zul je ook vaak voorbij zien komen als vereiste in vacatures.
Code 95
Om als vrachtwagenchauffeur te werken is het verplicht om een code 95 te behalen. Een code 95 is een verplichte Europese richtlijn en geeft aan dat je als bestuurder voldoet aan de wettelijke eisen voor vakbekwaamheid. Oftewel: het geeft aan dat je de verplichte trainingen en examens hebt gedaan om veilig en professioneel te rijden. De code 95 komt op je rijbewijs te staan, achter de voertuigcategorie. Een code 95 is 5 jaar geldig. In deze 5 jaar moet je 35 uur aan nascholing volgen om je code 95 weer voor 5 jaar te verlengen.
Als je voor het eerst de code 95 moet halen, kan je dit in één keer halen samen met je rijbewijs C of rijbewijs CE.
Rijbewijs C en rijbewijs CE halen met code 95
Als je je rijbewijs C of je rijbewijs CE wil halen met code 95 moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Ook moet je, in ieder geval vóór je praktijkexamen, een medische keuring ondergaan. Hiervoor dien je een Eigen Verklaring in, waarin je vragen over je gezondheid beantwoord.
In totaal moet je drie theorie-examens halen. Deze leiden je op tot vrachtwagenchauffeur. Hierna mag je praktijkexamen C doen, waar je rijvaardigheid met de vrachtwagen wordt getest. Hiernaast moet je ook nog een praktische toets én een toets besloten terrein doen. De praktische toets richt zich op zaken als laden en lossen en maatregelen bij noodsituaties. Voor de toets besloten terrein wordt gekeken naar je voertuigcontrole en moet je manoeuvreren op een afgesloten terrein.
Wil je ook met een vrachtwagen met aanhanger kunnen rijden, dan moet je naast bovengenoemde stappen nog los praktijkexamen doen voor je rijbewijs CE.
Kosten vrachtwagen rijbewijsDe kosten voor een vrachtwagen rijbewijs bestaan uit veel verschillende onderdelen: je theorieopleiding en -examen, je rijlessen en -examen, een medische keuring en je Eigen Verklaring. Gemiddeld liggen de totale kosten voor een vrachtwagen rijbewijs tussen de €2.000 en €4.000. Dit hangt voornamelijk af van het tarief van je gekozen rijschool en het aantal lesuren dat je nodig hebt.
Voor wie de vrachtwagen rijbewijs kosten zijn, ligt er aan of je je rijbewijs zelfstandig haalt of via een werkgever of opleiding. Wanneer je je rijbewijs zelfstandig haalt, heb je veel flexibiliteit. In bijvoorbeeld het kiezen van je rijschool en het aantal lessen. Maar de kosten liggen wellicht hoger, omdat je geen toegang hebt tot subsidies of opleidingsfondsen en dus alles zelf moet betalen.
Vrachtwagenchauffeur opleiding
Er zijn verschillende mogelijkheden om een vrachtwagenchauffeur opleiding te volgen. Je kan zelf een opleiding vrachtwagenchauffeur volgen bij particuliere opleidingsinstituten of bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Deze instituten komen vaak in aanmerking voor subsidies van de overheid of andere instanties, waardoor een deel van de opleidingskosten kan worden gedekt en de kosten dus lager uitvallen. Ook kan het dat je werkgever je vrachtwagenchauffeur opleiding wil betalen of jou zelf wil opleiden. Dit kan dan vaak ook in de vorm van een werk-leertraject, waarbij je ook salaris verdient. Houd er wel rekening mee dat je bij deze trajecten vaak verplicht bent om na je opleiding een bepaalde periode bij het bedrijf te blijven werken.
Digitale chauffeurspas
Als je je vrachtwagen rijbewijs en je code 95 hebt gehaald, is er nog een laatste vereiste voor een vrachtwagenchauffeur: een digitale chauffeurspas. Dit wordt ook vaak digitale bestuurderskaart genoemd. Dit is een persoonsgebonden kaart, die je moet koppelen aan een tachograaf. Een tachograaf is een apparaat dat in vrachtwagens wordt geïnstalleerd om de activiteiten van de chauffeur te registreren. Wanneer je de digitale chauffeurspas in de tachograaf steekt, kan de tachograaf informatie verzamelen en deze aan jou koppelen. Zo kunnen bijvoorbeeld je rij- en rusttijden bijgehouden worden. Dit is belangrijk omdat je moet kunnen aantonen dat je voldoet aan de regelgeving omtrent rij- en rusttijden. Ook kunnen de snelheid en de afgelegde afstand bijgehouden worden. Het doel van de chauffeurspas is dan ook het verbeteren van verkeersveiligheid, naleving van wet- en regelgeving en bescherming van de gezondheid van chauffeurs. Een digitale chauffeurspas kun je online aanvragen via KiWa Register. Meestal is de digitale chauffeurspas 5 jaar geldig. Daarna moet je je pas verlengen.
Aanvullende vereistenEen rijbewijs C of rijbewijs CE, code 95 en een digitale chauffeurspas zijn vereist om een vrachtwagenchauffeur te worden. Maar het kan zo zijn dat er ook nog aanvullende vereisten zijn, zoals specifieke certificaten. Dit hangt dan af van wat voor soort vracht je vervoert. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke eisen als er levende dieren worden vervoerd of als je gevaarlijke stoffen vervoert (ADR). Ook zijn er specifieke kennis en vaardigheden vereist als je rijdt met een Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie (LZV).
Aan de slag als vrachtwagenchauffeur?
Ben jij benieuwd welke banen er voor jou zijn als vrachtwagenchauffeur? Ontdek het aanbod.
Bekijk de vacatures