17 juli 2024
0 0 0
Wat doet een vrachtwagenchauffeur ADR

Wat doet een chauffeur ADR?

Zoek jij een leuke nieuwe uitdaging in het transport of zou je je graag meer willen specialiseren als vrachtwagenchauffeur? Word chauffeur ADR! Een functie met veel uitdaging en verantwoordelijkheid. In deze blog lees je alles over de functie, de taken en de bijbehorende certificaten en opleidingen.

Wat is een ADR chauffeur?

Een chauffeur ADR is een bijzondere functie binnen het transport. Maar wat is de betekenis van ADR? ADR is eigenlijk een Franse term en is een afkorting voor Accord Européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route. Oftewel: een Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Dat is namelijk wat je doet als chauffeur ADR: je vervoert gevaarlijke stoffen over de weg. De functie wordt dan ook vaak “chauffeur gevaarlijke stoffen” genoemd. Gevaarlijke stoffen zijn bijvoorbeeld radioactieve materialen, giftige stoffen, explosieven of brandbare materialen.

ADR: veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen

Als ADR chauffeur staan veiligheid en verantwoordelijkheid voorop, omdat er bepaalde risico’s mee gepaard gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan explosiegevaar, brandgevaar, chemische reacties of gevaar voor je eigen gezondheid wanneer je met de stoffen in aanraking komt. Daarom is het erg belangrijk dat je als ADR chauffeur op de hoogte bent en blijft van alle regels, wetten en veiligheidsprocedures, zodat je de juiste maatregelen kan nemen om incidenten te voorkomen.

Taken chauffeur ADR

Als je alle benodigde certificaten hebt behaald, kan je aan de slag als chauffeur ADR. Maar wat zijn nou de taken die je hebt als ADR chauffeur? Je hebt verschillende taken, waaronder het controleren van de vracht, het juist laden en lossen van de vracht, en het bijhouden van een nauwkeurige administratie van de vervoerde goederen.

Vracht en voertuig controleren

Voordat je gaat laden is het belangrijk om de vracht goed te controleren, om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan alle voorschriften en veiligheidsprocedures. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het checken van de juiste etikettering en verpakking van de goederen en het controleren van alle benodigde documenten. Ook moet je je voertuig goed controleren voor je op pad gaat. Zo kijk je of het voertuig in goede staat is en voldoet aan de ADR vereisten en kijk je of de vereiste veiligheidsuitrusting aan boord is.

Laden en lossen

Bij gevaarlijke stoffen is het erg belangrijk dat ze op de juiste manier ingeladen worden. Zo moet je onder andere goed opletten dat de lading op de goede manier is vastgezet, zodat stoffen bijvoorbeeld niet gaan lekken of omslaan tijdens het transport. Ook bij het lossen moet je zorgvuldig te werk gaan en opletten of de ontvangende partij de juiste maatregelen neemt bij het in ontvangst nemen van de gevaarlijke stoffen.

Rijgedrag en routes

Tijdens het rijden is het belangrijk om een veilige en verantwoorde rijstijl te hanteren om de kans op ongevallen te minimaliseren. Je moet je dus goed houden aan de snelheidslimieten en verkeersregels. Ook moet je goed opletten dat je de voorgeschreven routes volgt. Zo moet je bijvoorbeeld bepaalde tunnels, bruggen en gebieden vermijden waar gevaarlijke stoffen verboden zijn.

Bijhouden van administratie

Daarnaast is het belangrijk om nauwkeurig de administratie van de vervoerde goederen bij te houden. Dit is belangrijk voor de traceerbaarheid en veiligheid van de gevaarlijke stoffen. Denk hierbij aan het registreren van de ontvangen en afgeleverde vracht, het controleren van de hoeveelheden en het indienen van vereiste rapporten.

Door al deze taken zorgvuldig uit te voeren draag je bij aan het veilig vervoeren van de gevaarlijke stoffen en minimaliseer je eventuele risico’s.

ADR certificaat

Als chauffeur ADR is het van groot belang dat je afweet van alle risico’s en veiligheidsprocedures. Daarom is het voor deze functie vereist dat je in het bezit bent van een ADR certificaat. Hiermee bewijs jij dat je veilig kan werken met de gevaarlijke stoffen. Iedere ADR chauffeur heeft een ADR basis certificaat nodig en afhankelijk van wat je vervoert kunnen er nog andere certificaten nodig zijn. 

Industrieën en sectoren voor ADR chauffeurs

Als ADR chauffeur kan je in verschillende industrieën en sectoren komen te werken. Bijvoorbeeld de chemische industrie, waar je chemicaliën vervoert, of de olie- en gasindustrie. Maar je kunt ook denken aan afvalverwerking, waar je te maken hebt met elektronisch afval of gevaarlijke afvalstoffen als loodhoudende materialen of radioactief afval.

Salaris chauffeur ADR

Wat verdient een vrachtwagenchauffeur ADR? Als chauffeur ADR kun je over het algemeen een hoger salaris verwachten dan een ‘normale’ vrachtwagenchauffeur, vanwege de extra verantwoordelijkheid en de specifieke kennis die nodig is voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Gemiddeld kan het verschil oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. Ook ontvangen ADR chauffeurs vaak extra toeslagen of bonussen voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Omscholen kan dus zeker de moeite waard zijn. Benieuwd wat je exact kunt verdienen? Lees dan onze blog over het salaris van een chauffeur.

Aan de slag als chauffeur ADR?

Ben jij benieuwd welke banen er voor jou zijn als chauffeur ADR? Ontdek het aanbod.

Bekijk de vacatures