30 november 2021
0 0 0
Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden aan tafel

Arbeidsvoorwaardengesprek: dit is wat je moet weten

In het arbeidsvoorwaardengesprek maak je afspraken over de arbeidsvoorwaarden. In de meeste gevallen gebeurt dit na het sollicitatiegesprek. De invulling van de functie en de cultuur van de organisatie zijn dus bekend. Alleen de voorwaarden waarvoor je gaat werken moeten nog bepaald worden.

Inhoud

  1. Wat zijn arbeidsvoorwaarden
  2. Primaire arbeidsvoorwaarden
  3. Secundaire arbeidsvoorwaarden
  4. Een goed voorbereiding loont
  5. Hoeveel ben je waard?
  6. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden vind je belangrijk?
  7. Wat zijn de minimale voorwaarden die je wilt hebben?
  8. Waarom ben jij waardevol voor de organisatie?
  9. Ben je voorbereid op alle mogelijke situaties tijdens het gesprek?
  10. Stappenplan voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek
  11. Ondertekenen van de arbeidsovereenkomst

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn afspraken tussen jou en de werkgever en ze bepalen dus de voorwaarden waarvoor je werkt . Deze afspraken worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire voorwaarden:

Primaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de basisafspraken die je maakt , zoals:

  • Salaris
  • Arbeidsduur
  • Werktijden
  • Vakantiedagen

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn extra afspraken, bovenop jouw salaris , zoals:

  • Pensioen
  • Flexibele werktijden
  • Reiskostenvergoeding
  • Bonus/winstuitkering
  • Dertiende maand
  • Ontwikkel- en scholingsmogelijkheden
  • Collectiviteitskorting op zorgverzekering
  • Auto van de zaak
  • Mobiel/laptop/tablet van de zaak
  • Aankopen met belastingvrij voordeel
  • Kinderopvang
  • Ouderschapsverlof
  • Bedrijfsfitness
  • Fietsplan

Een goede voorbereiding loont

Letterlijk in dit geval. Want hoe beter je jezelf voorbereidt, hoe meer je uit de onderhandelingen kunt halen . Zorg dat je voorafgaand aan het gesprek voor jezelf de volgende vragen beantwoord hebt:

Hoeveel ben je waard?

Dit is afhankelijk van je leeftijd, opleidingsniveau, werkervaring, de functie die je gaat uitoefenen en verantwoordelijkheden . Er zijn verschillende manieren om uit te zoeken wat in jouw situatie een gemiddeld salaris is.

  • Kijk onder welke cao de functie valt. Vaak staat in de cao al vast hoeveel je kunt verdienen. Dit betekent niet dat er geen onderhandeling meer mogelijk is, maar hierdoor weet je wel welke grenzen er zijn. Je kunt nog onderhandelen over de schaal waarin je start en de mogelijkheid om later door te groeien naar een hogere schaal. Is er geen cao? Dan heb je meer ruimte om te onderhandelen. Maar dan heb je ook een minder goede richtlijn.
  • Bereken via loonwijzer.nl wat het gemiddelde salaris is voor de functie waarop je solliciteert.
  • Ga naar vacaturewebsites en kijk bij soortgelijke functies. Soms staat er een salarisindicatie bij. Dan weet je wat er gemiddeld geboden wordt voor een functie waarvoor jij solliciteert.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden vind je belangrijk?

Een werkgever kan je nooit alle secundaire voorwaarden geven . Bepaal voor jezelf welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn en welke niet.

Wat zijn de minimale voorwaarden die je wilt hebben?

Denk hier alvast over na, zodat je weet wanneer je een aanbod moet afslaan . Let wel op dat je naar het totaalplaatje kijkt. Beloning zit namelijk niet alleen in geld. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen een lager salarisaanbod toch weer interessant maken.  Bijvoorbeeld als er veel ontwikkelmogelijkheden zijn, of er een bonus of winstuitkering geldt. En misschien kun je wel voordeel halen uit een collectiviteitskorting. Streep dit goed tegen elkaar af. 

Waarom ben jij waardevol voor de organisatie?

Het is belangrijk om aan te geven wat jouw meerwaarde is voor de organisatie . Want waarom ben jij dat salaris waard? Voldoe je aan alle functie-eisen? Welke extra kwaliteiten neem je mee? Door dit voor jezelf op een rijtje te zetten, kun je tijdens het gesprek duidelijk maken wat jouw toegevoegde waarde is.

Ben je voorbereid op alle mogelijke situaties tijdens het gesprek?

Zegt jouw gesprekspartner gelijk dat je veel te veel eisen hebt ? Of komen ze met een hoger bod dan verwacht en weet je van verbazing niet wat je moet zeggen? Bedenk van tevoren mogelijke uitkomsten in het gesprek en bereid hierop een antwoord voor. Zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan.

Stappenplan voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek

Na de goede voorbereiding weet je wat je wilt en waarom je dat verdient . Nu is het tijd om te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Met deze stappen zorg je dat je jouw eisen en wensen goed over weet te brengen in het arbeidsvoorwaardengesprek.

  1. Laat de werkgever beginnen met een startbod. Ben je gelijk tevreden? Zeg niet gelijk ‘ja’, maar ga onderhandelen. Het startbod is in de meeste gevallen niet het maximale bod. Valt het bod tegen? Zeg dat je dit niet in gedachten had en doe een hoger bod.
  2. Onderbouw je bod met argumenten. Het is nu tijd om jouw toegevoegde waarde te benoemen. Doe dit zelfverzekerd, zodat je overtuigend overkomt.
  3. Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden is een spel van geven en nemen. Je zult nooit precies krijgen wat jij voor ogen hebt, je zult compromissen moeten sluiten. Van tevoren heb je bedacht wat jouw minimale voorwaarden zijn. Stel je tijdens de onderhandelingen flexibel op, maar houd je wel vast aan jouw minimale voorwaarden..
  4. Aan het einde van het gesprek kom je samen tot een overeenstemming. Benoem wat er afgesproken is, om te controleren of jullie op één lijn zitten. Zodat er later geen verwarring over kan ontstaan.

Ondertekenen van de arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst hoef je niet direct te ondertekenen bij het voorwaardengesprek . Biedt je nieuwe werkgever dit wel, dan is het prima om aan te geven dat je er nog een nachtje over wilt slapen. Zo kun je de overeenkomst nog even goed doorlezen en met anderen bespreken.

Tevreden met alle voorwaarden? Dan mag je handtekening onder het contract. Gefeliciteerd met je nieuwe baan!
 

Bekijk al onze blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: je eerste werkdag in coronatijd: hoe pak je dat aan?
Nu thuiswerken de norm is, is het starten van een nieuwe baan best ingewikkeld. Lees in deze blog hoe je je eerste werkdag het beste kunt aanpakken. 

Blog: helaas, je bent het niet geworden
Is je sollicitatie vastgelopen op het arbeidsvoorwaardengesprek? Ontdek dan in deze blog hoe je het maximale haalt uit een afwijzing.