13 december 2021
0 0 0
Aanbod afwijzen

Verdien wat je verdient

Je salaris is een belangrijke reden om te werken. Je moet toch dat dak boven je hoofd, eten en drinken én de leuke dingen in het leven kunnen betalen. Maar verdien jij wel wat je zou moeten verdienen? En zo niet, hoe vraag je om een loonsverhoging? In deze blog lees je er alles over.

Inhoud

  1. Hoeveel verdien jij?
  2. Wanneer kun je een loonsverhoging krijgen?
  3. Onderhandelen over een loonsverhoging
  4. Zelf om een loonsverhoging vragen
  5. Loonsverhoging vragen: een stappenplan

Hoeveel verdien jij?

Voordat we het over loonsverhogingen gaan hebben, kijken we eerst naar wat jij nu verdient en of dat overeenkomst met wat je eigenlijk zou moeten verdienen volgens jouw functieprofiel.  Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het Salariskompas van Intermediair. Hiermee bereken je gemakkelijk of je momenteel genoeg verdient en wat jouw onderhandelingsruimte is.

Verdien je te weinig? Of vind je zelf dat je met jouw verantwoordelijkheden wel meer zou mogen verdienen? Lees dan verder, om meer te weten te komen over loonsverhogingen.

Er zijn verschillende momenten waarop je een loonsverhoging kunt krijgen

Inderdaad, je ‘kunt’ loonsverhoging krijgen. Werkgevers zijn niet verplicht om loonsverhogingen te geven, of het moet zijn vastgelegd in de cao. Uiteraard moeten werkgevers zich wel altijd houden aan het wettelijk minimumloon van dat moment.

Het is in veel bedrijven wel gebruikelijk dat je jaarlijks een loonsverhoging krijgt, ook al staat daarover niets in de cao. Door je te belonen voor je goede prestaties, laat een werkgever zien dat hij jou waardeert.

Op de volgende momenten kun je een loonsverhoging krijgen:

  • Als er regels over loonsverhogingen in de cao staan

In de cao die voor jou geldt, kunnen afspraken staan over loonsverhoging. Bijvoorbeeld dat je elk jaar een salarisverhoging krijgt. Of een salarisverhoging krijgt bij goed functioneren. Jouw werkgever moet zich aan deze afspraken uit de cao houden. Geldt voor jou geen cao? Dan is jouw werkgever niet verplicht om jouw salaris elk jaar te verhogen.

  • Tijdens een beoordelingsgesprek

Krijg je een positieve beoordeling tijdens je beoordelingsgesprek? Dan zit de kans erin dat je een loonsverhoging krijgt voor je goede prestaties. 

  • Bij een wijziging van jouw functie of arbeidsovereenkomst

Krijg je een vast contract, een promotie en/of wordt je takenpakket uitgebreid? Dan kan dit een reden zijn voor jouw werkgever om je een loonsverhoging aan te bieden.

  • Na een uitzonderlijke prestatie

Ook als jij een uitzonderlijke prestatie hebt geleverd, kan dat een reden zijn om een salarisverhoging te krijgen. Dan ga je bijvoorbeeld naar een hogere trede in je salarisschaal.

  • Na het voltooien van een opleiding

Als jij een opleiding afrondt, heb je meer kennis en kunde opgedaan. Waardoor je misschien je werk nog beter kunt uitvoeren of andere taken kunt oppakken.

  • Op je verjaardag

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan stijgt elk jaar dat je ouder wordt het minimumloon waar je recht op hebt. Vanaf de dag dat je jarig bent, krijg je dan een hoger salaris. Omdat dit vaak lastig te regelen is, krijg je meestal al de eerste dag van de maand waarin je jarig bent het nieuwe salaris.

  • Wanneer je er zelf om vraagt

Vind jij dat je een loonsverhoging verdient, maar krijg je er (op bovenstaande momenten) geen aangeboden van jouw werkgever? Dan kun je er natuurlijk altijd zelf om vragen, want je mag zeker beloond worden voor jouw prestaties en harde werken.

Yes, je krijgt een loonsverhoging aangeboden! Tijd om te onderhandelen…?

Als je een loonsverhoging krijgt op basis van de cao of het minimumloon, dan valt er weinig te onderhandelen. Je werkgever mag altijd meer geven dan in de cao staat, maar dat is niet bij elk bedrijf gebruikelijk. Vraag je collega’s of de HR-afdeling wat de mogelijkheden hierin zijn bij jouw organisatie.

Als een werkgever je wil belonen, bijvoorbeeld voor je goede prestaties, of bij het aangaan van een vaste arbeidsovereenkomst, dan is er vaak meer ruimte om te onderhandelen. Doe dat dan ook vooral!

Het kan zijn dat zo’n aanbod voor jou onverwacht komt en je daarom niet voorbereid bent. Vraag dan tijd om erover na te denken, zodat je met een goed tegenbod kunt komen.

Of je vraagt zelf om een loonsverhoging...

Vragen om een loonsverhoging kan best spannend zijn . Maar bedenk: nee heb je en ja kun je krijgen. Met onderstaand stappenplan geven we je een paar handvatten om het gesprek aan te gaan. Zodat je hopelijk die loonsverhoging binnen kunt slepen.

Loonsverhoging vragen: een stappenplan

Met deze 5 stappen is de kans het grootst dat jij een loonsverhoging krijgt als je er zelf om vraagt:

  1. Voorbereiding
  2. Het juiste moment kiezen
  3. De vraag stellen
  4. Onderhandelen
  5. Loonsverhoging vastleggen

1. Bereid je goed voor

Met een goede voorbereiding ga je met zelfvertrouwen de onderhandeling in. Denk daarom van tevoren na over de volgende onderwerpen:

  • Zorg voor een goede argumentatie: waarom verdien jij die loonsverhoging? Wat heb jij gedaan waardoor je die loonsverhoging moet krijgen?
    Zet zoveel mogelijk argumenten onder elkaar, zoals:

    Probeer zo concreet mogelijk te zijn: Heb je 10 klanten gemaakt? Benoem ze dan ook allemaal. Heb je gezorgd voor een extra hoge omzet? Vertel dan ook welk deel daarvan voor jouw rekening was.
    Let op: probeer geen persoonlijke redenen te noemen. Dat je auto kapot is gegaan of dat je je studiegeld moet terugbetalen, levert misschien begrip op van je baas, maar het is geen goede reden voor opslag.

    • Naast project A, ben je nu ook verantwoordelijk voor project B en C

    • Je hebt een opleiding gehaald, en daardoor meer kennis en kunde in huis

    • Je hebt meer verantwoordelijkheden gekregen

    • Je wordt niet marktconform betaald

    • Door jouw ervaring haal je ondertussen betere resultaten dan voorheen

    • Jouw klanten zijn tevreden

    • Je hebt jouw targets behaald

  • Bepaal hoeveel salarisverhoging je wilt en wat het minimale is waarvoor je wilt gaan. Gebruik bijvoorbeeld het Salariskompas om te zien wat mensen met een vergelijkbaar functieprofiel gemiddeld verdienen.

    Bedenk ook alvast hoeveel loonsverhoging je gaat vragen. Dit is namelijk niet altijd het bedrag waar je voor wilt gaan, want je moet ook onderhandelingsruimte houden. Dus als je straks  € 2.500,- euro wilt verdienen, vraag dan meer, bijvoorbeeld € 2.800,-  Zo heb je onderhandelingsruimte om uiteindelijk op jouw gewenste salaris uit te komen.

    En bereid ook voor wat je wilt als je werkgever niet meegaat in de onderhandelingen. Misschien kun je wel wat regelen in je secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoals het volgen van een opleiding of een extra vrije dag per maand. Bedenk ook hiervoor alvast wat je wensen zijn.

2. Kies het juiste moment

Vraag je loonsverhoging niet zomaar tussen neus en lippen door. Zorg dat je het vraagt op een moment dat je leidinggevende tijd heeft en niet met z’n hoofd ergens anders zit. Zo voorkom je dat je verzoek direct wordt afgewezen, omdat er dan geen tijd of ruimte is om te onderhandelen. Maak dus een afspraak om je salaris te bespreken, of breng het onderwerp in tijdens een beoordelings- of functioneringsgesprek. 

3. Stel dé vraag

Oke, je zit samen met je leidinggevende: tijd om aan te geven dat je een loonsverhoging wilt. Zeg niet enkel en alleen: “ik wil graag een loonsverhoging”. Maar onderbouw je verzoek met de argumenten die je voorbereid hebt. Vertel daarnaast ook hoeveel verhoging je wilt hebben. Je zegt dus zoiets als:

“Afgelopen jaar is mijn functie veranderd. Naast mijn eigen werkzaamheden, ben ik voortaan het aanspreekpunt voor mijn collega’s. Hierdoor heb ik extra taken, zoals het begeleiden van collega’s en het beantwoorden van vragen, en extra verantwoordelijkheden die daarbij horen. Bij deze functiewijziging past ook een hoger salaris. Daarom vraag ik hierbij een loonsverhoging van 10%.”

4. Onderhandel

Het zou mooi zijn als je werkgever meteen akkoord gaat met jouw voorstel. Maar vaak doen  ze zelf een tegenbod. Jij hebt als het goed is (zoals beschreven in de voorbereiding) rekening gehouden met een tegenbod. Dus hopelijk kun je nu ergens in het midden gaan zitten en ontvang je dan toch nog het salaris dat je zelf in gedachten had.

Geeft je werkgever aan dat een salarisverhoging er echt niet in zit? Kijk dan eerst of er mogelijkheden zijn in je secundaire arbeidsvoorwaarden, als dat een optie voor jou is. Is er echt niets mogelijk? Spreek dan een ander moment af, bijvoorbeeld aan het einde van het jaar, wanneer je wél het gesprek kan aangaan over een loonsverhoging. 

5. Leg het vast

Vergeet de belangrijkste laatste stap niet: leg na het gesprek alle afspraken vast. Óók als er geen loonsverhoging in zit. Leg dan schriftelijk vast dat er op een later moment wel ruimte is voor een salarisverhoging. Probeer dan ook alvast een datum en/of een verhoging af te spreken, om de afspraak concreet te maken.

Hopelijk weet je nu precies hoe jij ervoor zorgt dat je verdient wat je zou moeten verdienen

En aarzel niet om zelf om een verhoging te vragen, wanneer je dat met jouw kwaliteiten en verantwoordelijkheden zeker verdient. Succes!
 

Bekijk al onze blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: Bruto en netto: wat is het verschil in loon?
Je hebt een prima salaris afgesproken met je werkgever. Maar uiteindelijk krijg je aan het einde van de maand een lager bedrag op je rekening gestort. Hoe dat komt? Dat ligt aan het verschil tussen bruto- en nettoloon. In deze blog leggen we het je uit.

Blog: Waarom werkplezier belangrijker is dan geld
De meeste mensen vinden werkplezier belangrijker dan een volle portemonnee. Maar waarom vinden we werkplezier zo belangrijk? En hoe haal je precies plezier uit je werk? Dat lees je in deze blog.