Tien tips om je doelen te bereiken
Inhoud
- Bepaal jouw doel(en)
- Maak de doelen specifiek
- Maak een planning die bestaat uit kleine stapjes
- Maak het écht haalbaar
- Blijf gemotiveerd om de doelen te behalen
- Kies alleen doelen waar je zelf invloed op hebt
- Het zijn jouw persoonlijke doelen: meet je niet aan iemand anders
- Beloon jezelf!
- Wees niet te streng voor jezelf
- Bonustip
Veel mensen starten het nieuwe jaar met goede voornemens. Maar gooien al snel de handdoek in de ring. Jammer, maar wel logisch. Want als je nooit sport, dan is het lastig om opeens elke week te gaan. Als je een studie wilt volgen in de avonduren, maar normaal op de bank ploft na een dagje werken, dan moet je wennen aan dat nieuwe patroon.
Een doel behalen kost tijd en energie. Je moet je leven aanpassen om die tijd en energie in jouw doelen te kunnen stoppen. En dat is een omschakeling, zowel fysiek als mentaal.
Dit betekent niet dat je geen doelen moet stellen
Doelen geven richting, zorgen ervoor dat je het beste uit jezelf haalt en helpen je om vooruit te komen in het leven. En vooral in deze periode, waarin je agenda door corona leger is dan normaal, is het fijn om wel een doel te hebben. Zodat je je tijd toch nuttig kunt benutten.
1 op de 4 mensen houdt hun goede voornemens vol
Door onderstaand stappenplan te volgen, ben jij voortaan één van hen. Want als je doelen op de juiste manier opstelt en een haalbaar plan maakt, kan ook jij jouw doelen waarmaken!
1. Bepaal jouw doel(en)
Doelen stellen kan natuurlijk op elk moment, dit hoeft niet per se aan het begin van het jaar. Als je nog geen doelen hebt, stel ze dan op. En als je al doelen had, dan kun je ze nu specificeren.
Doelen zijn persoonlijk. Met een doel geef je aan wat jij wilt bereiken. Maak een lijstje, waarin je opschrijft waar jij aan wilt werken. Zoals:
- Ik wil afvallen
- Ik wil een opleiding volgen
- Ik wil me beter in m’n vel voelen
- Ik wil mijn zakelijke netwerk uitbreiden
- Ik wil mijn presentatievaardigheden verbeteren
Let op: stel niet te veel doelen voor jezelf. Het liefst kies je uit jouw lijstje 1 of 2 doelen uit waarmee je start. Het is niet realistisch om een hele lijst met doelen te willen halen in een bepaalde periode. Focus je liever op het succesvol behalen van 1 of 2 doelen. Dan kun je daarna aan de slag met nieuwe doelen.
2. Maak de doelen specifiek
Als je het doelenlijstje hierboven bekijkt, is het nog niet duidelijk wat nu precies wanneer bereikt moet worden. Maak daarom de doelen specifiek: schrijf op wat je, wanneer wilt behalen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de SMART-methode. Zo heb je een doel waarvan je daadwerkelijk kan meten of het gelukt is.
Als voorbeeld de doelen van hierboven specifiek uitgewerkt:
- Over 6 maanden wil ik maximaal 70 kilo wegen.
- Uiterlijk 1 juni 2021 heb ik me ingeschreven voor een opleiding.
- Aan het einde van 2021 sport ik 2 keer per week en heb ik een gezond eetpatroon, zodat ik beter in mijn vel zit.
- Aan het einde van 2021 heb ik mijn zakelijke netwerk uitgebreid met 20 nieuwe contacten.
- Uiterlijk 1 juni 2021 heb ik een presentatie gegeven waarin ik niet stotter.
3. Maak een planning die bestaat uit kleine stapjes
Vaak haken mensen al snel af met hun doelen, omdat het allemaal wel erg groots en moeilijk lijkt. Start daarom per doel met het opstellen van kleinere stappen. Die tussenstappen zorgen samen voor het realiseren van het einddoel. Op deze manier maak je je doelen haalbaar én zorg je ervoor dat je tussendoor doelen behaalt, wat motivatie geeft om door te gaan.
Als voorbeeld :
Einddoel: Aan het einde 2021 sport ik 2 keer per week en heb ik een gezond eetpatroon, zodat ik beter in mijn vel zit.
- Maand 1: maak 2 keer per week een wandeling en inventariseer welke sport jij leuk vindt om te doen.
- Maand 2: schrijf je in voor de sport.
- Maand 3: start met 1 keer in de week sporten.
- Maand 4: maak een afspraak met een diëtist.
- Maand 5: start met 2 keer in de week sporten.
- Etc.
Op deze manier kom je stapje voor stapje bij jouw einddoel.
4. Maak het écht haalbaar
Zoals eerder al gezegd: stel niet teveel doelen tegelijk voor jezelf. Dan is de kans kleiner dat je de doelen gaat halen. Jouw doel mag een uitdaging zijn, maar houd het wel realistisch. Als je bij voorbaat al weet dat je het onmogelijk kan halen, pas dan jouw doel aan. En houd je echt aan de kleine stapjes. Dan is de kans groter dat je doel gaat slagen.
5. Blijf gemotiveerd om de doelen te behalen
Als je een goede planning hebt gemaakt, ben je er nog niet. Sommige tussenstappen zullen makkelijk te behalen zijn, terwijl anderen meer motivatie vergen. Maak daarom voor jezelf duidelijk waarom je het einddoel wil halen en wat de voordelen uiteindelijk zijn. Schrijf het op en hang het lijstje ergens op, zodat je het regelmatig kunt lezen. Zo blijf je gefocust om jouw doelen te behalen.
6. Kies alleen doelen waar je zelf invloed op hebt
Op het eerste gezicht lijken dit goede doelen:
- In 2021 wil ik een promotie krijgen op werk.
- Uiterlijk maart 2021 is mijn huis verkocht.
- Uiterlijk juni 2021 heb ik mijn droombaan
Maar je hebt de uitkomst van deze doelen niet volledig zelf in de hand. Uiteindelijk bepalen buitenstaanders of jij bijvoorbeeld wel of niet die promotie haalt of de functie krijgt die jij daadwerkelijk wilt. Maak doelen waar jij zélf invloed op hebt.
7. Het zijn jouw persoonlijke doelen: meet je niet aan iemand anders
Onthoud dat dit jouw persoonlijke doelen zijn en niet die van iemand anders. Kan een vriend 3 keer per week naar de sportschool en houdt hij dat goed vol? Good for him! Houd jij het maar 1 keer per week vol? Ook goed! Iedereen volgt zijn eigen tempo. Doe wat goed voelt voor jou en vergelijk jezelf niet met een ander.
8. Beloon jezelf!
Heb je een (tussen)doel gehaald? Gefeliciteerd, hier mag je trots op zijn. Vier dit moment, hoe klein ook. Zorg dat je van tevoren bedenkt wat je als beloning aan jezelf geeft. Koop bijvoorbeeld iets dat je graag wil hebben, gun jezelf een cheat momentje of zet een leuke film op.
9. Wees niet te streng voor jezelf
Een (tussen)doel niet op tijd gehaald? Dat geeft niet. Het hoeft niet allemaal in 1 keer goed te gaan. Je planning kan je altijd aanpassen: iets doen is beter dan niets doen. Dus laat je niet meteen uit het veld slaan door een tegenslag.
10. Bonustip: begin vandaag met het opstellen van je doelenlijst
Anders blijf je het maar uitstellen 😉
Gerelateerde artikelen
Blog: in 6 stappen naar jouw nieuwe baan
Een zoektocht naar een nieuwe baan bestaat vaak uit ongeveer dezelfde stappen. Ontdek welke dit zijn en hoe jij een nieuwe uitdaging kunt vinden.
Blog: Ideale baan vinden: hoe doe je dat?
Het vinden van je ideale baan vraagt veel van je tijd en aandacht. Met dit stappenplan ontdek je hoe je een baan vindt waarvan je hart écht sneller gaat kloppen.