26 mei 2021
0 0 0
sollicitatie voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden: zo doe je dat

Het voorbereiden van je sollicitatiegesprek is belangrijk om een positieve indruk te maken op je – hopelijk – toekomstige werkgever. Deze 8 tips helpen om goed voorbereid het gesprek in te gaan. 

8 tips voor een succesvolle voorbereiding

  1. Lees je goed in
  2. Bereid jouw antwoord voor op veelgestelde sollicitatievragen
  3. Bedenk ook zelf een aantal vragen
  4. Controleer wat er online over jou te vinden is
  5. Denk goed na over je outfit
  6. Weet met wie je het gesprek hebt
  7. Check de route 
  8. Én check het weer

1. Lees je goed in

Zorg ervoor dat je de vacature goed kent. Bedenk eigenschappen of kwaliteiten van jezelf die handig zijn bij de functie waarvoor je solliciteert. Maar zorg ook dat je weet in welke taken je goed bent, wat je leuk vindt aan de vacature en welke vaardigheden je minder bezit. Zo ben je goed voorbereid op vragen die je over de functie kunt krijgen.

Lees je ook in in de organisatie waar je solliciteert. Zijn ze laatst nog in het nieuws geweest? Zijn er bepaalde zaken die spelen in de branche? Wat kun je vinden over de organisatiecultuur? Maak tijdens het gesprek een geïnteresseerde én voorbereide indruk door relevante onderwerpen te benoemen.

2. Bereid jouw antwoord voor op veelgestelde sollicitatievragen

Er zijn veel standaard vragen die in bijna elk sollicitatiegesprek aan bod komen. Zoals je sterke en zwakke eigenschappen, waarom juist jij de geschikte kandidaat bent en waar je jezelf ziet over 5 jaar. Ook wordt er vaak gevraagd om kort iets over jezelf te vertellen.

Denk van tevoren na over wat je wilt antwoorden op deze vragen. Zodat je tijdens het gesprek een goed antwoord kunt geven en de door jou gewenste indruk achterlaat.

3. Bereid ook zelf een aantal vragen voor

Je zult zien dat ze die graag beantwoorden. Bovendien geeft het aan dat je je serieus hebt voorbereid. Dit kunnen vragen zijn over de functie waarnaar je solliciteert, maar ook over de bedrijfscultuur of dienstverlening van de organisatie. Stel bijvoorbeeld vragen over de geschiedenis van het bedrijf, werktijden of opleidingsmogelijkheden.

4. Controleer wat er online over jou te vinden is

Grote kans dat de werkgever jou opzoekt voordat je op gesprek komt. Zorg er dus voor dat je die dronken foto van je Facebook en Instagram haalt. En Google jezelf ook even. Zodat je weet wat er op het internet over je te vinden is. Mocht er iets geks tevoorschijn komen dat je niet kunt verwijderen, dan kun je je in ieder geval voorbereiden op mogelijke vragen hierover.

5. Denk goed na over je outfit

Kleed je netjes aan voor een sollicitatiegesprek. Dit betekent niet per se dat je helemaal in pak moet komen. Stem jouw outfit af op de soort organisatie waar je op gesprek gaat. Bekijk eens de website of social media pagina’s van de organisatie of van werknemers. Zodat je een beeld krijgt van de kledingstijl.

Zorg dat je kleding en schoenen onbeschadigd en schoon zijn. En vergeet je uiterlijk niet. Zorg voor schone nagels, verzorgd haar, een frisse geur en scheer een eventuele baard of snor netjes bij.

Wat je ook draagt, zorg ervoor dat je je fijn voelt in de kleding die je draagt. Zo kom je comfortabel en zelfverzekerd aan op je sollicitatiegesprek.

6. Weet met wie je het gesprek hebt

Klinkt logisch, maar je zult niet de eerste zijn die bij de receptie staat en geen idee heeft naar wie je moet vragen. Schrijf dus op met wie je het gesprek hebt en bekijk van tevoren wat zijn/haar functie is. Zo weet je precies wie je tegenover je hebt.

7. Check de route

Te laat komen op een sollicitatiegesprek is een echte no-go. Bepaal daarom van tevoren de reisopties, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gebruik Google Maps om de juiste route te kiezen als je met de auto gaat. Ga je met het ov? Plan dan van tevoren je reis via de reisplanners van NS of 9292. Bekijk of en waar je moet overstappen en schat in of je hier voldoende tijd voor hebt. Houd in je planning ook wat ruimte voor eventuele vertragingen.

Kom je helaas toch te laat? Bel dan om te laten weten dat je wat later bent. 

8. Én check het weer

Misschien moet je nog een stukje lopen vanaf het station of de parkeerplaats. Je krijgt dan maar net een enorme regenbui … Helemaal doorweekt aankomen is niet de fijnste manier om een gesprek in te gaan. Dit voorkom je door vooraf het weer te checken en wanneer nodig een paraplu mee te nemen. 

Alle punten afgevinkt? Dan ben je helemaal klaar voor het sollicitatiegesprek. Succes!
 

Bekijk al onze blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: sollicitatiegesprek tijdens corona
Een sollicitatiegesprek gaat er in coronatijd net even anders aan toe dan normaal. Lees hier waar je rekening mee moet houden. 

Blog: plaats deze 11 dingen niet in je cv
Een goed cv maakt een sollicitatie een stuk kansrijker. Ontdek hier welke 11 dingen je daarom sowieso beter niet in je cv kunt noemen.