29 juli 2024
0 0 0
Wat verdient een vrachtwagen chauffeur

Salaris vrachtwagenchauffeur: dit verdien je

Wat verdient een vrachtwagenchauffeur? Altijd al nieuwsgierig geweest wat een gemiddeld vrachtwagenchauffeur salaris is of ben je zelf chauffeur en ben je benieuwd of  je wel krijgt waar je recht op hebt? In deze blog duiken we in de wereld van vrachtwagenchauffeurs en hun salaris aan de hand van verschillende factoren zoals ervaring, specialisaties en de CAO Beroepsgoederenvervoer. Spoiler alert: het is meer dan je denkt!

Vrachtwagenchauffeur salaris: basisloon

Ieder vrachtwagenchauffeur salaris begint met een basisloon, dat doorgaans wordt bepaald door de ervaring en het soort rijbewijs dat de chauffeur bezit. Voor het besturen van een vrachtwagen is minimaal een rijbewijs C nodig. Wil je achter het stuur zitten van een zwaarder voertuig? Dan is een rijbewijs CE verplicht. Logisch maar waar: zonder rijbewijs kan je niet werken als vrachtwagenchauffeur. Naast een rijbewijs is ook een code95 en digitale bestuurderspas nodig om de weg op te gaan.

Een vrachtwagenchauffeur salaris wanneer je een rijbewijs C hebt ligt iets lager dan het salaris van een chauffeur CE. Met een CE rijbewijs verdien je al gauw € 3.300,- bruto per maand, terwijl je met een C rijbewijs ongeveer € 3.000,- verdient. Maar goed om te weten: dit is slechts een basisloon. Het bedrag wat een chauffeur C of chauffeur CE aan het einde van de maand op zijn rekening ziet verschijnen is vaak veel hoger door overuren en toeslagen die horen bij de CAO Beroepsgoederenvervoer.

salaris vrachtwagenchauffeur C en CE (basisloon)

Overuren en toeslagen

Een gemiddeld vrachtwagenchauffeur salaris wordt vaak opgehoogd door overuren. Chauffeurs werken vaak meer dan 40 uur per week. Alle overuren die een chauffeur maakt worden vaak extra betaald, tegen een hoger tarief dan het normale uurloon. Dit bepaalt de CAO Beroepsgoederenvervoer. Daarnaast kent het transport verschillende toeslagen voor het werken in het weekend, feestdagen en vooral populair: de nachttoeslag. Deze toeslagen vormen voor sommige chauffeurs een belangrijk onderdeel van het inkomen.

Goed om te weten: de meeste chauffeurs ontvangen een koffievergoeding. Deze vergoeding ontvangen chauffeurs zodat ze onderweg kleine uitgaven kunnen doen. Het kopen van een koffie bijvoorbeeld. Zo hoeft een chauffeur tijdens werktijd niet zijn eigen inkomen aan te tasten. Meer dan logisch als je het ons vraagt: iemand die op kantoor werkt krijgt ook gratis koffie!

De CAO Beroepsgoederenvervoer biedt een solide basis voor eerlijke arbeidsvoorwaarden, terwijl doorgroeimogelijkheden en specialisaties extra financiële voordelen kunnen opleveren. Kortom, de CAO zorgt ervoor dat het transport salaris flink stijgt. 

Doorgroeimogelijkheden en soorten transport

Voor ambitieuze vrachtwagenchauffeurs zijn en meer dan genoeg doorgroeimogelijkheden in het transport, die er automatisch ook voor zorgen dat het vrachtwagenchauffeur salaris stijgt op maandelijkse basis. Zo is het mogelijk om door te groeien tot planner of logistiek manager, maar kan je er ook voor kiezen om je te specialiseren in het vervoeren van bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen (ADR) of grote bouwmateralen die vragen om een andere vervoersaanpak. Salaris chauffeur ce en salaris chauffeur c stijgen simpelweg sneller wanneer je je hebt gespecialiseerd. 

Salaris vrachtwagenchauffeur: wat betekent dit onderaan de streep?

Een gemiddeld vrachtwagenchauffeur salaris kan flink oplopen dankzij de CAO Beroepsgoederenvervoer en de mogelijkheid tot het maken van overuren, het soort transport wat een chauffeur rijdt en het type rijbewijs. Toeslagen afkomstig uit de CAO kunnen oplopen tot 130% tot 150% van het standaard salaris, afhankelijk van de omstandigheden. De CAO Beroepsgoederenvervoer biedt daarnaast een stevige basis voor loonontwikkeling, wat automatisch bijdraagt aan het aantrekkelijke salaris voor vrachtwagenchauffeurs. Zoals we in de intro al even hebben aangegeven: het salaris van een chauffeur is hoger dan je denkt en gaat in de toekomst alleen nog maar oplopen. Goede chauffeurs zijn harder nodig dan ooit, wat alleen maar veel goeds kan doen voor het salaris van vaklui achter het stuur.

Salaris vrachtwagenchauffeur C en chauffeur CE (tabel)

Aan de slag als vrachtwagenchauffeur?

Kies de vacature die bij jouw salariswensen past.

Bekijk onze vacatures