18 april 2024
0 0 0

Operator VAPRO: het certificaat

VAPRO is een opleidingsconcept ontwikkeld voor de procesindustrie, gericht op het opleiden van technisch personeel zoals operators en technici. De verschillende opleidingen  (VAPRO A, B, C en D) zijn ontworpen om de kennis en vaardigheden van technici te verbeteren. Waar een VAPRO A opleiding geschikt is voor beginners en is gericht op een basisniveau, is VAPRO C of D de ideale opleiding voor al werkende technici die willen doorgroeien naar een leidinggevende positie in de techniek. In deze blog vertellen we je wat elk niveau inhoudt en wat dit betekent voor jou als operator. 

Operator VAPRO A

VAPRO A is een instapniveau gericht op beginnende operators. Met VAPRO A op zak heb je kennis van fundamentele proceskennis en veilig werken in de industrie. Je leert de basics wat betreft chemie, natuurkunde, machinebediening en er is veel aandacht voor veiligheidsprocedures. De VAPRO A opleiding is geschikt voor iedereen die een eerste stap wil zetten in de procesindustrie. Met je VAPRO A diploma heb je als operator de basiskennis om veilig en effectief te werken binnen een productieomgeving. Het salaris van een operator met VAPRO A op zak loopt al snel op tot wel € 2.600,- bruto per maand zonder ploegentoeslag. Bovendien groei je makkelijk door tot operator B en blijft je salaris zo met je meegroeien.

Operator VAPRO B

De VAPRO B opleiding is gericht op operators die hun kennis willen verdiepen en meer verantwoordelijkheid willen nemen binnen het productieproces. Binnen VAPRO B is er meer aandacht voor complexere processen en machines, kwaliteitscontroles en probleemoplossing. De VAPRO B opleiding bereidt operators voor op het toezicht houden van complexe processen, het identificeren en oplossen van problemen en een eindproduct van hoge kwaliteit opleveren. Met VAPRO B kunnen operators aantonen dat ze niet alleen de basisvaardigheden beheersen, maar ook in staat zijn om meer geavanceerde en verantwoordelijke rollen te vervullen. Op de arbeidsmarkt is een VAPRO B opleiding veel waard. Het salaris van een operator B is hoger dan van een operator A en er is meer mogelijk.  

Operator VAPRO C

VAPRO C is bedoeld voor ervaren operators die willen doorgroeien naar een leidinggevende of specialistische rol. Een operator op VAPRO C niveau heeft projectkennis, managementvaardigheden en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van beleid rondom veiligheid en efficiëntie. Operators zijn niet alleen expert in hun vakgebied, maar hebben ook alles in huis om teams te leiden, processen te optimaliseren en bij te dragen aan de strategische doelen van een organisatie. De arbeidsmarkt schreeuwt om operators C en is dan ook bereidt om hier goed voor te betalen. Door een VAPRO C opleiding schiet je salaris ten opzichte van een operator op VAPRO B niveau flink omhoog.

Operator VAPRO D

VAPRO D is het hoogst te behalen VAPRO certificaat en is er speciaal voor technici die een leidinggevende en hoog technisch gespecialiseerde functie binnen de procesindustrie ambiëren. De opleiding omvat diepgaande kennis van procesbeheersing, kwaliteitsmanagement, projectmanagement, onderhoudsbeheer en veiligheidsmanagement. Maar heeft ook veel aandacht voor het leidinggeven binnen de technische sector en communicatieve vaardigheden. Met een VAPRO C op zak ben je direct toelaatbaar tot de opleiding.

Het behalen van VAPRO D heeft veel voordelen op de arbeidsmarkt:

  • Je kunt solliciteren op technische en leidinggevende functies binnen de techniek
  • Vanzelfsprekend ontvang je een hoger salaris
  • Je krijgt de kans om leidinggevende taken binnen de techniek op te pakken
  • 100% baangarantie
  • De mogelijkheid om door te groeien binnen de techniek is reuze

Hoe ziet dé VAPRO opleiding eruit?

De VAPRO opleiding is een specifieke training voor operators, bedoeld om hen te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden voor het veilig en efficiënt bedienen van industriële processen. Deze opleiding varieert, zoals we hierboven hebben besproken in niveau. Van VAPRO basisoperator tot een operator met leidinggevende functie en minimaal VAPRO C op zak. De geldigheid van de behaalde VAPRO cursus is afhankelijk van de sector waar je als operator aan de slag gaat en het type werkgever. De meeste werkgevers maken het voor operators in loondienst mogelijk om hun kennis regelmatig bij te spijkeren, doormiddel van een opfriscursus. De kosten voor het behalen van de VAPRO diploma varieert nogal. Zo behaal je VAPRO A al vanaf enkele honderden euro’s, maar is het behalen van VAPRO C of D vaak duurder. In de praktijk draagt de werkgever vaak de kosten die gemaakt worden met het behalen van het VAPRO certificaat. Je VAPRO behalen kan op verschillende plekken in Nederland.

Doorgroeien als operator

Een VAPRO diploma biedt iedere operator met ambitie de mogelijkheid om verder te komen in de technische wereld. Voor bedrijven is geeft een VAPRO certificaat de garantie op professioneel en deskundig personeel. 

Voor iedere operator is het mogelijk om na het behalen van VAPRO A, vervolgens een VAPRO B diploma te halen en daarna weer verder door te groeien. Hoe meer VAPRO certificaten je als operator behaald, hoe hoger je salaris en hoe meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Uiteraard kan je salaris ook gunstiger uitvallen door het draaien van ploegendiensten.

Aan de slag als operator?

Benieuwd welke banen er voor jou zijn als operator? Ontdek het aanbod.

Bekijk de vacatures