Zorg voor een succesvol sollicitatiegesprek met deze tips
Je bent voorbereid op standaard vragen in een sollicitatiegesprek, je hebt je goed ingelezen in het bedrijf, de route gecheckt en hebt een gepaste outfit klaarliggen. Top, de voorbereiding is compleet en jij bent er klaar voor! Dan is het nu tijd voor het spannendste gedeelte, het gesprek zelf. Of het nu online of face-to-face plaatsvindt: de tips in deze blog zorgen voor een succesvol sollicitatiegesprek.
De onderwerpen in het sollicitatiegesprek zijn over het algemeen op te delen in deze vier onderdelen:
1. De eerste indruk
Of we het nu willen of niet: als we iemand ontmoeten vormen we in een paar seconden al een oordeel over diegene. Tijdens een sollicitatiegesprek is die eerste indruk dus erg belangrijk, want dit is bepalend voor de rest van het gesprek.
Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent, blijf gewoon jezelf. Maar, er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de beste versie van jezelf te laten zien. Zorg er ten eerste voor dat je er verzorgd uitziet en op tijd bent voor je afspraak. Geef een stevige handdruk (uiteraard niet in tijden van corona), maak oogcontact en glimlach als je je voorstelt aan je gesprekspartner. Hiermee start je het gesprek vriendelijk.
Ga rechtop zitten wanneer je plaatsneemt. Je komt namelijk niet erg enthousiast over als je onderuitgezakt het gesprek aangaat. Neem eventueel pen en papier mee, met daarop een aantal vragen die jij hebt. Zo laat je zien dat je goed voorbereid bent.
En let op: doe beleefd naar al het personeel dat je tegenkomt. Wie weet zeggen zij iets over jou tegen jouw gesprekspartner. En daarnaast zijn het misschien je toekomstige collega’s. Dus dan wil je ook bij hen een goede indruk achterlaten.
2. Kennismaking
Het sollicitatiegesprek start met een voorstelrondje waarin jij kort iets over je zelf vertelt, maar vaak ook jouw gesprekspartner(s) zich voorstelt/voorstellen . Zo weet je beiden met wie je om tafel zit.
Wat zeg je als je iets over jezelf moet vertellen?
Deze vraag is het perfecte moment om te vertellen waarom jij geschikt bent voor de functie. Bedenk van tevoren alvast wat jij wilt vertellen. Dit hoeft niet alleen zakelijk te zijn. Geef een combinatie van zakelijke- en persoonlijke informatie. Maak je antwoord niet te lang, maar zorg er wel voor dat je een goed beeld van jezelf geeft in maximaal 1 à 2 minuten.
Vertel bijvoorbeeld over:
- Je naam en leeftijd
- Woonplaats en gezinssituatie
- Jouw karaktereigenschappen
- Wat je momenteel doet voor werk/studie
- Dingen waar jij blij van wordt, zoals hobby’s of passies, maar ook wat jou op werkgebied enthousiast maakt
- Waarom jij gesolliciteerd hebt voor deze functie en/of bij deze organisatie
- Waarom jij geschikt bent voor deze functie
Vermijd negativiteit in je verhaal. Vertel bijvoorbeeld niet dat je huidige werk niet leuk is of dat je wordt afgewezen voor elke functie waarop je solliciteert. Maar ga ook niet opscheppen over jezelf. Geef een realistisch en eerlijk beeld van jezelf, waarin het niet erg is om op je positieve punten te focussen.
Jouw antwoorden zullen zorgen voor vragen van jouw gesprekspartner die inhaakt op jouw verhaal. Zorg ook dat je hierop voorbereid bent, dus dat je bijvoorbeeld je eigenschappen kan onderbouwen.
3. Vragen
Tijdens het sollicitatiegesprek komen er veel standaard vragen aan bod. Zoals waarom juist jij de geschikte kandidaat bent en waar je jezelf ziet over 5 jaar. Zorg dat je van tevoren nagedacht hebt op het antwoord op deze vragen.
Maar bereid ook zelf een aantal vragen voor. Vraag bijvoorbeeld naar de organisatiecultuur, de samenstelling van de afdeling of stel vragen over de functie waarop je solliciteert. Niet alleen het bedrijf moet jou in dienst willen nemen, jij moet er ook willen werken. Naast dat je geïnteresseerd en voorbereid overkomt, is het ook belangrijk dat je vragen stelt om te ontdekken of het bedrijf bij jou past.
4. Afsluiting
Vraag bij de afronding van het sollicitatiegesprek naar het vervolg. Zoals wanneer je een reactie kunt verwachten en wat de vervolgstappen zijn in het sollicitatieproces. Bedank jouw gesprekspartner voor het gesprek en vertel eventueel wat je van het gesprek vond. Zoals dat je het een leuk gesprek vond, er enthousiast van bent geworden of ernaar uitkijkt om een reactie te horen.
Extra tip: praat ook over koetjes en kalfjes
Tijdens een sollicitatiegesprek wordt meestal niet alleen gekeken naar jouw kennis en kunde. Er wordt ook gelet op je persoonlijkheid: pas jij in het team en de organisatie? Onderschat daarom niet de zogenoemde ‘smalltalk’. Voorafgaand aan het gesprek of als je zit te wachten op wat te drinken: er is altijd ruimte om het te hebben over het weer, je weekendplannen of een concert waar je afgelopen week geweest bent. Smalltalk breekt het ijs en op deze manier kun je jezelf wat meer laten zien als persoon en niet alleen als sollicitant.
Zoals bij alles geldt ook bij solliciteren: oefening baart kunst. Evalueer voor jezelf hoe je sollicitatiegesprek ging en schrijf de verbeterpunten op, zodat je ze niet vergeet. Zo ben je voor een volgend gesprek nog beter voorbereid.
Succes!
Gerelateerde artikelen
Blog: sollicitatiegesprek tijdens corona
In coronatijd zijn er nog een aantal andere aandachtspunten tijdens een sollicitatiegesprek. Welke dat zijn? Dat lees je in onze blog.
Blog: waar onderhandel je over in het arbeidsvoorwaardengesprek?
Na het sollicitatiegesprek is het tijd om het over de arbeidsvoorwaarden te hebben. In deze blog lees je over welke arbeidsvoorwaarden je kunt onderhandelen.