Hoe vind je snel geschikte vacatures om op te solliciteren?
Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Maar waar vind je snel geschikte vacatures? Wij hebben 4 manieren voor je op een rij gezet die je vandaag nog kunt gebruiken.
- Een uitzendbureau kan je helpen in je zoektocht naar een leuke baan
- Check vacaturesites als je liever zelf op zoek gaat naar een baan
- Vergeet niet de vacaturepagina’s van bedrijven te checken
- Vraag vrienden, familie en kennissen of zij bedrijven kennen die nieuwe werknemers zoeken.
1. Een uitzendbureau kan je helpen in je zoektocht naar een leuke baan
Als werkzoekende schrijf je je gemakkelijk en snel online in bij een uitzendbureau via de website. Of ga langs bij een uitzendbureau in de buurt. Geef door wie je bent, wat je zoekt en wat je kunt. Daarna gaan zij voor jou op zoek naar passende vacatures. Een intake bij een uitzendbureau is eigenlijk ook meteen een soort sollicitatiegesprek. Alleen solliciteer je niet voor één functie, maar meteen voor een heleboel jobs.
Vind je een baan via een uitzendbureau, dan wordt het uitzendbureau jouw formele werkgever. Dit betekent dat je een arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau afsluit en dat zij zorgen voor de uitbetaling van salaris en voor jouw verdere loopbaanontwikkeling. Voordelen van werken voor een uitzendbureau is dat je voor meerdere opdrachtgevers tegelijk aan het werk kunt (afwisselend werk dus!). En als je ergens niet meer op je plek zit, helpt het uitzendbureau jou naar ander werk.
2. Check vacaturesites als je liever zelf op zoek gaat naar een baan
Op vacaturesites vul je een zoekterm in. Dit kan jouw woonplaats zijn om alle actuele vacatures in de buurt te bekijken. Of vul een specifieke functie in, zoals ‘kapper’ 'stukadoor' of ‘administratief medewerker’. Vervolgens krijg je alle vacatures te zien die voldoen aan jouw zoekcriteria.
Heb je een leuke vacature gevonden? Vaak kun je via de vacaturesite direct reageren op de functie. Of er staat een e-mailadres bij, waarnaar je jouw sollicitatie kunt sturen. Hoe je ook solliciteert: zorg ervoor dat je een goede motivatie schrijft én je cv meestuurt.
In Nederland maken wij gebruik van verschillende vacaturesites. Indeed, Monsterboard, of het platform van LinkedIn ken je waarschijnlijk wel. Maar er zijn nog veel meer sites die jou helpen bij het vinden van een baan. Kijk bijvoorbeeld eens rond op Jigler.nl, je bent er nu toch al. En ontdek dat je ook via een uitgebreid netwerk goed aan een baan kunt komen.
3. Vergeet niet de vacaturepagina’s van bedrijven te checken
Misschien heb je al een bedrijf in gedachten waar je graag wilt werken. Dan kun je op hun website kijken of ze op zoek zijn naar werknemers. Dit staat vaak op de ‘werken bij’ pagina van de website van een organisatie. Tip: soms is deze pagina moeilijk te vinden. Kijk dan in de footer, onderaan de website. Daar vind je vaak een link naar de juiste pagina.
Zoekt jouw droombedrijf geen nieuwe werknemers of staat er geen passende vacature voor jou bij? Stuur een open sollicitatie. Dit is niet een sollicitatie naar een bepaalde functie, maar je laat een bedrijf weten dat je graag voor hen wilt werken. Laat in jouw motivatiebrief weten wie jij bent en wat je kunt, waarom je graag voor het bedrijf wilt werken en waarom juist jij een toevoeging bent voor hun organisatie.
Misschien zet jouw sollicitatie ze aan het denken. En creëren ze een nieuwe functie voor een enthousiaste kandidaat als jij.
4. Vraag vrienden, familie en kennissen of zij bedrijven kennen die nieuwe werknemers zoeken
Misschien hebben ze in het bedrijf waar zij werken nog wel een functie vrij die jou aanspreekt, of weten ze bedrijven die op zoek zijn naar werknemers. Zet hiervoor ook social media in, zoals Facebook en LinkedIn. En vraag jouw vrienden om je bericht te delen. Zo breid je jouw zoekvraag uit, en is de kans groter dat je vacaturetips krijgt.
Het voordeel van het vinden van een baan via jouw netwerk, is dat je al een connectie hebt met het bedrijf. Misschien kan die persoon je voorstellen aan iemand binnen het bedrijf of jou aanbevelen. Dan heb jij gelijk een streepje voor op de rest van de sollicitanten.
Het één sluit het ander niet uit!
Een sollicitatietraject neemt vaak een paar weken in beslag. Beperk je dus niet tot het solliciteren op één leuke vacature. Als dit uiteindelijk niets wordt, moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Probeer alle zoekmethoden uit, uitzendbureaus vacaturesites, vrienden en familie of gebruik het netwerk van Jigler.nl. Kijk wat het beste bij jou past en het beste resultaat oplevert. Solliciteer op de vacatures die je aanspreken. En dan duimen dat je voor een of meerdere sollicitatiegesprekken wordt uitgenodigd.
Gerelateerde artikelen
Blog: hoe analyseer je een vacature?
Heb je een geschikte vacature gevonden? Lees dan hier hoe je deze het beste kunt analyseren om zo de juiste informatie te verwerken in de motivatiebrief.
Blog: plaats deze 11 dingen niet in je cv
Om je te helpen met het maken van een goed cv, hebben we een lijst opgesteld met onderwerpen die je beter niet kunt benoemen in je cv. Ontdek hier de 11 tips.