09 november 2021
0 0 0
LinkedIn profiel

Hoe verbeter ik mijn LinkedIn profiel?

Jouw LinkedIn profiel kun je zien als een digitaal cv. Het geeft (toekomstige) werkgevers, collega’s of contacten een beeld van jouw (zakelijke) kwaliteiten. Via LinkedIn kun je een zakelijk netwerk opbouwen, solliciteren en inspiratie opdoen.

Een compleet en professioneel profiel is belangrijk. Hiermee kom je hoger in de zoekresultaten van LinkedIn én maak je gelijk een goede indruk op de bezoeker van jouw profiel. Daarom geven we je in deze blog tips hoe jij jouw LinkedIn profiel verbetert.

“Wist je dat een LinkedIn profiel vaak bovenaan staat wanneer je op een persoon zoekt via Google? Zorg er dus voor dat jouw profiel er professioneel uitziet.”

Je profiel bestaat uit 8 verschillende onderdelen:

  1. Introductie
  2. Info
  3. Uitgelicht
  4. Achtergrond
  5. Vaardigheden
  6. Prestaties
  7. Aanvullende informatie
  8. Ondersteunende talen

Hieronder geven we per onderdeel tips om jouw LinkedIn profiel te verbeteren.

1. Introductie

Geef in het kort een samenvatting van jouw profiel.

  • Profielfoto
    Een goede profielfoto wekt vertrouwen, dus zorg voor een duidelijke en actuele foto. Kies, net zoals in je cv, voor een professionele foto.
  • Voornaam een achternaam
    Vul hier je officiële voor- en achternaam in. LinkedIn is een professioneel sociaal medium, dus gebruik geen nickname/bijnaam.
  • Kopregel
    Hier komt automatisch jouw huidige functie te staan en het bedrijf waar jij werkt. Voeg daarnaast een aantal kernwoorden toe, om te zorgen dat jouw profiel makkelijker gevonden wordt. Bijvoorbeeld de bedrijfstak waarin je werkt, jouw eigenschappen of jouw ervaring (senior/junior).

    Zorg dat de informatie in jouw kopregel altijd actueel is. Jouw foto en de kopregel zijn namelijk het eerste dat mensen van jou zien.

    Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Ook dat kun je kwijt in de kopregel. Zo zien jouw netwerk én recruiters gelijk dat jij open staat voor baantips of -aanbiedingen.
  • Huidige functie
    Vul hier de functieomschrijving in van jouw huidige functie en het bedrijf waar je werkt. Heb je momenteel geen functie? Vul dan je vorige functie in.
  • Opleiding
    Je kunt ervoor kiezen om ook een opleiding toe te voegen aan jouw introductie. Als je dit doet, vul je hier je hoogst afgeronde opleiding in of de meest relevante opleiding die past bij jouw vakgebied. 
  • Bedrijfstak
    Kies uit het keuzemenu de bedrijfstak/branche waarin je werkt. 
  • Contactgegevens
    Vul hier je telefoonnummer en e-mailadres in. Deze informatie kan alleen jouw netwerk zien.

2. Info

Leg in de samenvatting uit wie jij bent en wat jij kan. Hiermee maak je de zoeker van jouw profiel nieuwsgierig naar jou en je profiel. Schrijf bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:

  • Stel jezelf voor
  • Wat ben jij voor werknemer en wat kun je eventueel voor potentiële werkgevers betekenen?
  • Waar ben je goed in?
  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Waar wil je in de toekomst naar toe?

De samenvatting gaat over jou, schrijf dus in de ik-vorm. Probeer je samenvatting daarnaast kort maar krachtig te houden (1 of 2 alinea’s). Zo zorg je ervoor dat de bezoeker van je profiel snel een goed beeld van je krijgt en nieuwsgierig wordt naar de rest van je profiel.

3. Uitgelicht

Hier heb je de mogelijkheid om jouw portfolio toe te voegen. Plaats hier bijvoorbeeld een project die je gedaan hebt, een video waarin jij jezelf voorstelt of upload je (mooi opgemaakte) cv.

4. Achtergrond

  • Werkervaring
    Onder het kopje werkervaring schrijf je alle werkervaring uit het verleden in. Zorg wel dat je jezelf beperkt tot relevante functies. Omschrijf wat je taken en verantwoordelijkheden waren. En voeg, als je dat hebt, een link of bestand toe ter ondersteuning.

    Je LinkedIn profiel is als het ware jouw digitale cv. De tips in dit artikel, over wat je wel en niet in je cv plaatst, geldt dan ook voor jouw LinkedIn profiel.​
  • Opleiding
    Voeg alle (relevante) opleidingen die je gevolgd hebt toe aan je profiel. Vul de opleiding in, een eventuele graad of titel die je behaald hebt en de begin- en einddatum van de studie. Ook als je nog met een opleiding bezig bent kun je de opleiding op je profiel zetten. Vul dan alleen de begindatum in van de opleiding. In de beschrijving heb je de mogelijkheid om wat meer informatie over je opleiding te schrijven. En je kunt zelf foto’s, video’s, websites en presentaties toevoegen. Bijvoorbeeld van projecten die je tijdens de opleiding gedaan hebt.
  • Licenties en certificaten
    Bewijs dat je beschikt over bepaalde kennis of (professionele)prestaties door diploma’s en certificaten toe te voegen aan je profiel. Bijvoorbeeld van een cursus of training die je gevolgd hebt.
  • Ervaring als vrijwilligerswerk
    Help je elke dinsdagavond in een bejaardentehuis, geef je bijles aan kinderen of organiseer je jaarlijks een benefietconcert? Vergeet niet om ook dit op te nemen op je LinkedInprofiel. Het geeft een goed beeld van jou. Het laat bijvoorbeeld zien dat je goed met mensen omgaat of dat je goed kunt organiseren. 

5. Vaardigheden

Door vaardigheden toe te voegen aan je profiel maak je de vindbaarheid groter. Voeg zelf vaardigheden toe, of vraag anderen om vaardigheden voor jou toe te voegen. Deze keur je dan eerst goed voordat ze worden geplaatst. Anderen kunnen jouw vaardigheden ‘onderschrijven’ door erop te klikken. Je kan het zien als een soort aanbeveling op een vaardigheid die jij goed beheerst.

6. Prestaties

Voeg prestaties toe waar je trots op bent. Heb je cursussen gevolgd, spreek je verschillende talen, of heb je misschien prijzen gewonnen? Dit noteer je bij het onderdeel prestaties. Let op: voeg ook hier prestaties in die iets over jou zeggen of relevant zijn in jouw vakgebied.

7. Aanvullende informatie

Een krachtig onderdeel van LinkedIn is het plaatsen van aanbevelingen. Hiermee laat je zien hoe anderen over jou denken en dat is vaak betrouwbaarder dan wat je zelf zegt. Heb je met iemand samengewerkt en is diegene zeer positief over jou? Vraag dan eens of diegene een aanbeveling wil schrijven voor jouw LinkedIn profiel.

8. Ondersteunende talen

Om jouw profiel beter vindbaar te maken voor anderstaligen, kun je jouw profiel ook in een andere taal schrijven. LinkedIn matcht de taal van degene die jouw profiel bezoekt met jouw beschikbare taalprofielen. Als er geen match is, dan ziet de bezoeker jouw standaard profiel. 

Nog een aantal extra tips om je profiel helemaal af te maken

Heb je alle essentiële onderdelen van jouw LinkedIn-profiel op orde gemaakt? Dan is het tijd voor wat extra’s. Dit maakt je profiel echt af.

  • Pas de URL aan van jouw LinkedInprofiel
    Om je profiel helemaal eigen te maken, pas je de URL aan naar enkel je naam. Zo is jouw LinkedIn profiel ook makkelijk te delen met anderen. Handig als je jouw LinkedIn bijvoorbeeld op jouw cv wilt vermelden.

    De URL pas je zo aan:
    -  Ga naar LinkedIn en klik rechtsboven op Openbare profiel en URL bewerken;
    -  Klik rechtsboven het pennetje bij het kopje URL bewerken;
    -  Je aangepaste URL moet 3 tot 100 tekens bevatten. Je mag geen spaties, symbolen of speciale tekens gebruiken. Het beste is om hier gewoon je eigen voor- en achternaam te plaatsen;
    -  Klik op Opslaan.
     
  • Maak jouw profiel persoonlijk met een headerfoto
    De header is een echte blikvanger op je profiel. Kies een afbeelding dat past bij jouw persoonlijkheid en/of beroep.

    De headerfoto pas je zo aan:
    -  Ga naar je profiel en klik op het pennetje onder je banner.
    -  Klik nog een keer op het pennetje dat op de banner staat.
    Kies een foto en snijd hem bij zoals je wilt. Zorg wel dat de foto over de gehele breedte past.
     
  • Deel content met je netwerk
    Om goed gevonden te worden, is het van belang je profiel actueel te houden. Plaats daarom regelmatig content of deel content via je profiel. Andere gebruikers zien je vaker voorbij komen en krijgen daardoor een beter beeld van jou. Ook handig als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Want als ze dan iemand met jouw kwaliteiten nodig hebben, weten ze je te vinden.
      
  • Meet hoe ‘goed’ jouw profiel is​
    Er is een website waarmee je bekijkt hoe 'goed' je bezig bent op LinkedIn. Dit wordt uitgedrukt in een SSI score. Bereken hier de score van jouw LinkedIn profiel. Wil je meer informatie over deze score, bekijk deze website voor meer uitleg hierover.

Tip: kom je ergens niet uit of wil je weten hoe een bepaalde functie werkt? Bekijk dan eens de handige (Nederlandstalige) handleidingen van LinkedIn.
 

Bekijk al onze blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: zo maak je je cv volledig én onderscheidend
Veel van de tips in deze blog kun je ook gebruiken om je cv te verbeteren. Wil je weten hoe je jouw cv écht volledig en onderscheidend maakt? Lees dan deze blog.

Blog: tien tips om jouw doelen te bereiken
Hoe stel je concrete doelstellingen op? Waaruit bestaat een realistische planning? En hoe zorg je ervoor dat je je doelen daadwerkelijk haalt? Gebruik de tien tips in deze blog om jouw doelen te bereiken.