Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?
Iedere sollicitatie vraagt om een motivatie. Maar hoe schrijf je een unieke motivatiebrief? Het belangrijkste is dat je laat zien wie je bent én waarom je enthousiast bent over de functie waarop je solliciteert. Blijf hiervoor dichtbij jezelf. Dat klinkt makkelijker dan het is. Daarom geven wij in deze blog tips die jou helpen bij het schrijven van een goede motivatiebrief.
Inhoud van een motivatiebrief
- Opening
- Kern
- Afsluiting
Een motivatiebrief is geen opsomming van jouw cv
Op een cv (curriculum vitae) staan jouw kennis en ervaring kort en overzichtelijk onder elkaar. In één oogopslag moet de lezer kunnen zien wat je in het verleden hebt gedaan en waar jouw kwaliteiten liggen. In een motivatiebrief (ook wel sollicitatiebrief genoemd) ga je dieper in op jouw ervaring, kennis en kwaliteiten, door voorbeelden te geven. Met een motivatiebrief laat je meer van jouw persoonlijkheid zien en motiveer je waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.
De inhoud van een motivatiebrief is voor iedereen anders
Het is namelijk jouw persoonlijke motivatie om bij een bepaald bedrijf op een specifieke functie te solliciteren. Daarom kunnen we je geen standaard motivatiebrief op een presenteerblaadje aanbieden. Wél geven we je een aantal tips om een goede motivatiebrief te schrijven.
Een motivatiebrief bestaat uit drie delen:
Opening
Start met een aanhef
Jouw motivatiebrief begin je met een groet, inclusief de naam van de geadresseerde. Zo maak je je brief persoonlijk. Weet je niet aan wie je jouw brief kunt richten? Bel het bedrijf even op en vraag naar wie je de brief kunt sturen.
Voorbeelden:
- Geachte Piet de Vries,
- Beste Piet de Vries,
Heb je alleen een achternaam van jouw contactpersoon? Schrijf dan:
- Geachte heer De Vries,
- Beste mevrouw De Vries,
Lukt het je echt niet om aan een naam te komen aan wie je de brief kan richten? Begin je brief dan zo:
- Geachte heer/mevrouw,
- Beste heer/mevrouw,
- Goedemorgen,
- Goedemiddag,
Maak de lezer enthousiast om verder te lezen
Dit doe je door jouw motivatiebrief te starten met een goede openingszin . Begin je brief bijvoorbeeld met een anekdote, verwijs in je eerste zin naar jouw kennis of vaardigheden of stel een vraag.
Voorbeelden:
- Op de basisschool was ik het liefst de hele schooldag in de bouwhoek te vinden. De passie voor de bouw zat er dus al vroeg in. Nu ik mijn diploma voor Allround Timmerman heb gehaald, kan ik niet wachten om echt aan de slag te gaan als timmerman.
- Nadat ik vijf jaar in de bouw heb gewerkt als timmerman ben ik klaar voor de volgende stap. Daarom solliciteer ik hierbij graag naar de functie van werkvoorbereider. In deze sollicitatiebrief licht ik toe waarom ik de geschikte kandidaat ben voor deze functie.
- Op zoek naar een zelfstandige, nauwkeurige hovenier in opleiding met een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Zoek niet verder: ik kom jullie team graag versterken.
Heb je geen inspiratie voor een goede openingszin? Gebruik een van deze standaard openingszinnen:
- Hierbij solliciteer ik op de functie van [naam functie]
- In deze brief leg ik graag uit waarom ik de geschikte kandidaat ben voor de functie van [naam functie]
- Na het zien van de vacature voor [naam functie] werd ik gelijk enthousiast. In deze brief leg ik graag uit waarom ik de geschikte kandidaat ben.
kern
Stel jezelf eerst even voor
Vertel kort wie je bent , wat je doet en wat jouw sterke punten zijn. Probeer niet jouw cv te herhalen. Benoem bijvoorbeeld successen die je behaald hebt in je werk, projecten die je gedaan hebt of geef een voorbeeld waaruit blijkt dat jij over een bepaalde eigenschap beschikt.
Voorbeelden:
- Aangenaam, ik ben Peter Jansen, een enthousiaste schilder die elke dag fluitend naar z’n werk gaat.
- Ik omschrijf mezelf als een echte planner: ik behaal dan ook altijd mijn deadlines.
Let op: zorg ervoor dat je overtuigend overkomt. Zeg dus niet ‘Ik denk dat ik een goede aanwinst ben voor het team’. Je komt dan twijfelend over en geeft geen bewijs waarom je een goede aanwinst bent voor het team. Dit betekent niet dat je moet op scheppen. Maar praat in voorbeelden, zoals:
- Met mijn jarenlange ervaring als planner ben ik een goede aanwinst voor het team.
Overtuig het bedrijf waarom ze jou moeten hebben
Jij wilt misschien bij een bedrijf werken omdat je er veel kunt leren of omdat het je een leuke organisatie lijkt om voor te werken. Het is goed om te laten blijken dat je enthousiast bent om bij een bedrijf te gaan werken, maar probeer ook vooral te benoemen wat jij voor hén kan betekenen. Waarom moeten ze jou aannemen en niet een andere kandidaat? Wat voeg jij toe aan het team of het bedrijf?
Probeer punten te gebruiken die je bij het analyseren van de vacature opgeschreven hebt. Dus benoem bijvoorbeeld waarom jij denkt bepaalde taken uit de vacaturetekst goed uit te kunnen voeren. En geef voorbeelden om te bewijzen dat je dit ook echt kan.
Voorbeelden:
- In de vacaturetekst wordt gevraagd naar een kandidaat die goede teksten schrijft.
Geef een voorbeeld van teksten die je geschreven hebt in jouw opleiding of huidige functie en koppel hieraan jouw eigenschappen. Zodat je bewijst dat jij daadwerkelijk goed kan schrijven. Zoals:
Ik haal mijn energie uit het schrijven van heldere teksten. In mijn huidige baan schrijf ik regelmatig nieuwsbrieven en blogs. Mijn nauwkeurigheid komt hierbij goed van pas: ik zorg ervoor dat er geen fouten in mijn teksten staan.
- In de vacaturetekst wordt gevraagd naar een kandidaat met een groot verantwoordelijkheidsgevoel in een zelfstandige functie. Geef in jouw brief een voorbeeld waarom dit goed bij jou past:
Tijdens mijn opleiding heb ik gemerkt dat ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb. Ik werk nauwkeurig en streef ernaar mijn werk foutloos te doen. Ik vertrouw op mijn eigen kunnen en werk dan ook het liefste zelfstandig aan een project.
Afsluiting
Geef aan dat je graag op gesprek wilt komen
Het doel van een sollicitatiebrief is uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek. In dat gesprek kun je meer uitleg geven over jouw motivatiebrief en cv én verder ingaan op jouw kwaliteiten. Het is dus belangrijk om in de afsluitende alinea van jouw brief te benoemen dat je graag uitgenodigd wordt voor een gesprek.
Voorbeelden:
- Ik licht mijn motivatiebrief en cv graag toe in een sollicitatiegesprek.
- Graag leg ik in een persoonlijk gesprek uit waarom ik de geschikte kandidaat ben voor deze vacature.
- Ik stel mezelf graag persoonlijk aan je voor tijdens een persoonlijk gesprek.
- Ik zie graag een uitnodiging tegemoet voor een kennismakingsgesprek, zodat ik mijn geschiktheid en interesse in de functie verder kan toelichten.
Sluit de brief af met een groet
Met daaronder jouw naam.
Voorbeelden:
- Met vriendelijke groet,
Peter Jansen - Hartelijke groet,
Peter Jansen
Deze opbouw geeft houvast bij het schrijven van een goede motivatiebrief. Onthoud verder dat het vooral belangrijk is om je persoonlijkheid duidelijk te maken in je brief. Laat zien wie je bent en onderscheid je hiermee van anderen.
Gerelateerde artikelen
Blog: 55 meestgestelde sollicitatievragen
In een sollicitatiegesprek worden vaak soortgelijke vragen gesteld. Wij hebben een lijst van 55 meest gestelde sollicitatievragen samengesteld. Zo kun jij je goed voorbereiden op het gesprek!
Blog: sollicitatiegesprek tijdens corona
Het solliciteren voor een nieuwe baan is in coronatijd ook een flinke uitdaging. Vandaar dat we hiervoor ook een aantal tips op een rij hebben gezet. Deze lees je in ons blog.