Hoe ga je om met een afwijzing op een sollicitatie?
Een afwijzing op je sollicitatie is nooit leuk. Zeker niet als je er zelf een goed gevoel over had. Probeer van de afwijzing iets positiefs te maken door ervan te leren. Gebruik de feedback die je krijgt om je cv te verbeteren en motivatiebrief te herschrijven en/of jouw voorbereiding op een sollicitatie te veranderen. Dit helpt je bij toekomstige sollicitaties. Heb je geen feedback gekregen? Reageer dan op de afwijzing en stuur een korte mail waarin je vraagt waarom je niet hun ideale kandidaat bent.
Inhoud
- Reageren op afwijzing sollicitatie
- Raak niet gedemotiveerd, maar begin opnieuw
- Ga op zoek naar vacatures
- Analyseer de vacature voor een sterke motivatiebrief
- Alles aangepast en uitgenodigd voor een gesprek?
Reageren op afwijzing sollicitatie
Reageren op een afwijzing doe je door een bedankmail te sturen. Geef hierin aan dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen. En dat je graag voor toekomstige vacatures in hun gedachten blijft. Hierdoor laat je nogmaals zien dat je enthousiast bent en spreek je de wens uit dat je bij een volgende vacature de eerste wilt zijn die ze bellen. Vergeet ook zeker niet te vragen waarom de keuze niet op jou is gevallen. Misschien was er iemand die veel beter bij de functie paste, maar misschien had je zelf ook nog invloed kunnen hebben.
Vind je het lastig om een bedankmail op te stellen? Hieronder een voorbeeldmail:
Beste [naam]
Jammer om te horen dat ik niet de ideale kandidaat ben voor de vacature van [functienaam]
Daarnaast zou ik graag horen wat de reden is dat ik niet de ideale kandidaat ben voor deze functie. Heeft u tips waarmee ik mezelf kan verbeteren voor een volgende sollicitatie?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Raak niet gedemotiveerd, maar begin opnieuw
Neem je cv nog eens kritisch onder de loep. Heb je misschien een van deze 11 dingen in je cv opgenomen? Staan er spel- of typefouten in, is je foto niet representatief of gebruik je nog altijd het mailadres wat je op de middelbare school hebt aangemaakt? Bedenk wat je kunt aanpassen om bij een volgende sollicitatie een betere indruk achter te laten.
Ga op zoek naar vacatures
Had je de vorige vacature gevonden op een vacaturesite? Kijk daar dan nog eens om te zien of er iets anders leuks staat. Maar houd het niet alleen daar bij. Ga naar een uitzendbureau, zij hebben banen genoeg en misschien wel iets passends voor jou. Lees hier wat je nog meer kunt doen om snel een vacature te vinden.
Analyseer de vacature voor een sterke motivatiebrief
Gebruik niet standaard dezelfde brief voor iedere sollicitatie, maar zorg dat deze aansluit bij de vacature . Maak ook niet de fout door op te schrijven wat je denkt dat de werkgever wil horen. Bestudeer de vacature grondig en schrijf belangrijke punten voor jezelf op. Heb je nog vragen? Schroom dan niet om de werkgever te bellen en deze te stellen. Zo kom je gemotiveerd over en heb je de juiste informatie om een passende brief te schrijven.
Alles aangepast en uitgenodigd voor een gesprek?
Vergeet dan niet om ook hier jezelf te verbeteren ten opzichte van je vorige gesprek . Was je toen wel goed genoeg voorbereid? Had je antwoorden in je hoofd op veel gestelde vragen? Paste de kleding bij de functie? Ga het rijtje nogmaals zorgvuldig af en herstel wat de vorige keer niet perfect was. Zo maak je niet twee keer dezelfde fout. Een garantie voor een baan is het natuurlijk nooit, maar dan heb jij er in ieder geval alles aan gedaan en ligt het niet aan jouw presentatie.
Gerelateerde artikelen
Blog: hoe vind je snel geschikte vacatures?
Je hebt nu geleerd dat je van een afwijzing op een sollicitatie moet leren, en met goede moed je zoektocht moet vervolgen. Maar hoe vind je snel nieuwe, geschikte vacatures? Ontdek het in deze blog.
Blog: hoe analyseer je een vacature?
Hoe kom je er snel achter of een vacature bij jou past? Leer in deze blog waar je op moet letten bij het analyseren van een vacature.