Contract opzeggen: hoe sluit je goed af bij jouw werkgever?
Je hebt een nieuwe baan gevonden, je bent niet tevreden over je werk, je reistijd is te lang, je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging: wat de reden ook is, je hebt besloten ontslag te nemen bij je huidige werkgever. In deze blog geven we je tips hoe je (op een juiste manier) ontslag neemt en alles goed afrondt met je huidige werkgever.
Hoe neem ik ontslag?
Ontslag nemen is niet voor iedereen even makkelijk, daarom leggen we in 3 stappen uit hoe je dit kunt aanpakken.
Contract opzeggen in 3 stappen:
- voorbereiden (om verrassingen te voorkomen);
- ontslaggesprek plannen;
- schriftelijk opzeggen van je contract.
1. Bereid je goed voor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan
Lees je contract door, bedenk wat je wilt zeggen tijdens het ontslaggesprek en denk alvast na wat je doet als je een aanbod krijgt.
- Check wat de opzegtermijn is van jouw arbeidsovereenkomst. Meestal is dit 1 maand, maar het kan zijn dat er een andere termijn is afgesproken in jouw arbeidsovereenkomst. Daarnaast kunnen er andere bepalingen in jouw contract staan, zoals een concurrentie- of relatiebeding. Hierin staat waaraan je je moet houden nadat jouw arbeidsovereenkomst eindigt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je vertrouwelijke informatie niet mag delen, geen contact op mag nemen met relaties van je huidige werkgever of een bepaalde tijd niet in dezelfde branche mag werken. Handig om voordat je het ontslaggesprek aangaat op een rijtje te hebben wat jouw verplichtingen zijn.
- Als je ontslag neemt is de kans groot dat er gevraagd wordt naar je reden om weg te gaan. Zorg dat je alvast voorbereid bent op wat je wilt gaan zeggen. Je wilt namelijk de relatie met jouw huidige werkgever niet op het spel zetten, want wie weet heb je elkaar in de toekomst nog ergens voor nodig. Zorg dus dat je een positief antwoord voorbereid. Bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of dat er een mooie kans op je pad is gekomen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen redenen geeft waarom je weg wilt bij deze werkgever.
- Het kan zijn dat jouw huidige werkgever je een aanbod doet als je ontslag neemt, want misschien wil ze een werknemer als jij helemaal niet kwijt. Denk hierbij aan een hoger salaris of betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedenk van tevoren of je hiervoor openstaat en wat je minimaal verwacht van je huidige werkgever om toch geen ontslag te nemen. Maar besef ook dat je in eerste instantie niet voor niets ontslag wil nemen. Het is dus goed om je voor te bereiden op deze vraag, zodat je weet waar je wel en niet op in wilt gaan.
2. Plan een ontslaggesprek met jouw leidinggevende
Vraagt jouw leidinggevende waar je hem of haar over wilt spreken? Zeg dan dat je het over jezelf wil hebben, misschien weet hij of zij dan al gelijk wat je wilt bespreken. Maar dat is niet erg, dan kan jouw leidinggevende zich er ook alvast op voorbereiden. Vertel je leidinggevende in het gesprek dat je ontslag neemt en vertel kort je reden waarom je weg wilt gaan, zoals je dit hebt voorbereid. Krijg je een aanbod omdat ze je niet kwijt willen en twijfel je wat je daarmee moet doen? Vraag een paar dagen bedenktijd, zodat je er goed over kan nadenken of je er wel of niet op in wil gaan. Maar bedenk wel: je wilt niet voor niets je ontslag aanvragen. Als je geen uitdaging meer vindt in je werk, veranderen meer geld of andere arbeidsvoorwaarden hier niets aan.
3. Zeg je contract schriftelijk op
Je hebt nu mondeling aangegeven dat je ontslag neemt. Zet het nu ook op papier, zodat het vastligt. Dien je ontslag schriftelijk in door een brief te sturen naar je werkgever. Dit kan ter attentie van jouw leidinggevende, maar je kunt het ook sturen naar de HR-afdeling, afhankelijk van wat gebruikelijk is in jouw organisatie.
Maar wat zet je in zo’n brief? Voor het gemak hebben we een voorbeeldtekst voor je gemaakt:
Voorbeeldbrief schriftelijke opzegging
Beste NAAM ONTVANGER,
Met deze brief dien ik mijn ontslag in. Rekening houdend met de opzegtermijn van JOUW OPZEGTERMIJN treed ik dus vanaf DATUM uit dienst bij NAAM HUIDIGE WERKGEVER.
Bedankt voor de fijne samenwerking!
Met vriendelijke groet,
JOUW NAAM
HANDTEKENING
In de brief hoef je niet in te gaan op jouw reden om weg te gaan. Je mag je werkgever wel bedanken als je dat wilt, zoals in bovenstaande voorbeeldbrief. Maar ook dat is niet verplicht. De brief is meer om op papier te hebben dat je ontslag hebt genomen en vanaf wanneer. Zodat hierover later geen onduidelijkheid kan bestaan.
Ik heb ontslag genomen, wat nu?
Het spannendste gedeelte zit erop: je hebt officieel ontslag genomen. Maar dat betekent niet dat je werk erop zit. We hebben nog een aantal stappen voor je om te volbrengen, voordat je aan een volgende stap in je carrière gaat beginnen:
- Zorg ervoor dat je je werk nog goed blijft doen tot je weggaat
Misschien ga je nu wat minder gemotiveerd naar je werk, nu je weet dat je weggaat. Toch mogen jouw werkgever en je collega’s van je verwachten dat je met evenveel inzet je laatste werkweken afrondt. Je ontvangt toch ook je salaris? Rond je werk goed en netjes af en loop er in de laatste weken niet de kantjes van af. - Regel alle praktische zaken
Misschien heb je nog reserveringen openstaan, zoals vakantiedagen. Bespreek met je werkgever of je ze laat uitbetalen of dat je de vrije dagen nog opneemt. En spreek af wanneer je je spullen inlevert (zoals je sleutel, werkkleding of laptop), aan wie je je werk moet overdragen en wat ze nog van je nodig hebben/verwachten voordat je daadwerkelijk weg bent. - Vertel de rest van het bedrijf dat je weggaat
Het is wel zo netjes om eerst jouw directe collega’s, zoals jouw afdeling en mensen waar je nauw mee samenwerkt, te laten weten dat je weggaat voordat je het aan de rest van de organisatie communiceert. Je kunt vervolgens een rondje doen om het aan collega’s te vertellen, een e-mail sturen naar het gehele bedrijf of je laat het op het intranet plaatsen. Handig om dit niet op je allerlaatste werkdag pas te doen. Want misschien hebben mensen je nog nodig of willen ze nog afscheid van je nemen. - Regel een aantal goede referenties
Heb je collega’s of klanten met wie je altijd goed hebt samengewerkt? Vraag nu je er nog werkt of ze een referentie voor je willen zijn in de toekomst. Handig voor als je een nieuwe baan zoekt. - Vertel je netwerk dat je een nieuwe baan hebt
Werk je in je huidige baan met vaste leveranciers of klanten, laat ze dan weten dat je weggaat. Handig, zodat zij weten dat je weggaat en wie ze straks voor vragen moeten hebben. Maar ook fijn om de relatie goed te houden. Wie weet kom je elkaar in de toekomst nog tegen. - Draag je werk over
Jouw werk gaat waarschijnlijk overgenomen worden door een (nieuwe) collega. Maak een overdrachtsdocument, met daarin een samenvatting van jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden. - Bedank je collega’s
Voordat je op jouw laatste werkdag de deur achter je dichttrekt, is een bedankje voor je collega’s wel op zijn plaats. Neem iets lekkers mee, stuur een bedankmailtje of loop nog een rondje door het bedrijf. Dan sluit je jouw werktijd bij deze werkgever positief af.
Andere belangrijke vragen rondom het opzeggen van je contract
- Kan ik het contract met mijn werkgever per direct opzeggen?
Nee, je hebt altijd een opzegtermijn. Behalve als je nog in je proeftijd zit. In jouw proeftijd mag jij op elk moment jouw arbeidsovereenkomst opzeggen. Lees hierover meer in deze blog. - Wat is mijn opzegtermijn?
In jouw contract lees je wat jouw opzegtermijn is. Zijn er geen afspraken gemaakt en is er in de cao die voor jou geldt ook niets over geregeld? Dan is jouw opzegtermijn 1 maand. - Heb ik recht op een WW-uitkering als ik ontslag neem?
Nee, je hebt geen recht op een WW-uitkering als je ontslag neemt. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je werkeloosheid. Kijk voor meer informatie hierover op de site van UWV. - Wat betekent contract opzeggen met wederzijds goedvinden?
Als je een contract opzegt met wederzijds goedvinden, dan spreek je samen met jouw werkgever af dat jouw arbeidsovereenkomst stopt. Je maakt dan samen afspraken over het ontslag. Als je nog geen nieuwe baan hebt, is het handig om dit af te spreken met jouw werkgever. Je houdt dan namelijk nog recht op een mogelijke uitkering. - Heb ik recht op een transitievergoeding als ik ontslag neem?
Nee, als je zelf je baan opzegt heb je hier geen recht op. Hier kun je wel recht op hebben als je werkgever jou ontslaat.
Gerelateerde artikelen
Blog: hoe zet ik LinkedIn in om een nieuwe baan te vinden ?
Je bent op zoek naar een nieuwe baan en wilt de mogelijkheden van LinkedIn zo goed mogelijk benutten. Maar hoe zorg je ervoor dat recruiters jou via deze weg weten te vinden? Gebruik de 10 tips in deze blog om jouw kansen op een nieuwe baan via LinkedIn te vergroten.
Blog: Zo maak je je cv volledig en onderscheidend
Met een compleet en opvallend cv maak je indruk met je sollicitatie. Zo vergroot je jouw kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Maar hoe zorg je voor zo’n sterk en uniek cv? Wat is bijvoorbeeld de juiste lengte en welke schrijfwijze hanteer je? In deze blog lees je hoe jij jouw cv écht volledig en onderscheidend maakt.