bruto en netto: wat is het verschil in loon?
Je hebt een prima salaris afgesproken met je werkgever. Maar uiteindelijk krijg je aan het einde van de maand een lager bedrag op je rekening gestort. Hoe dat komt? Dat ligt aan het verschil tussen bruto- en nettoloon. In deze blog leggen we het je uit.
Inhoud
- Wat is brutoloon en nettoloon?
- Waarom is er een verschil tussen bruto en netto salaris?
- Verschil tussen bruto en netto berekenen
Wat is brutoloon en nettoloon?
Kortgezegd is brutoloon het salaris dat je afspreekt met je werkgever. Nettoloon is het salaris dat je uiteindelijk gestort krijgt op je bankrekening. En die 2 bedragen zijn niet hetzelfde: het nettobedrag is vaak een stuk lager dan het brutobedrag.
Waarom zit er een verschil tussen die bedragen?
Het brutoloon is het bedrag dat afgesproken is in jouw arbeidsovereenkomst. Dit moet uiteraard kloppen met het minimumloon en met de cao die voor jou geldt.
Met dit brutobedrag moeten nog premies, belastingen en kosten verrekend worden. Afhankelijk van wat voor jou geldt, gaat het om de volgende onderdelen:
- Loonbelasting en premies volksverzekeringen, dit wordt samen de loonheffing genoemd
- Pensioen
- Declaraties, zoals reiskosten
- Bijdrage privégebruik auto van de zaak
- Boetes of voorschotten
- Kosten van een personeelsvereniging
- Verjaardagspot
- Loonbeslag
Als jouw werkgever deze onderdelen verrekend heeft, dan blijft het nettoloon over. Dit bedrag krijg jij vervolgens op je bankrekening gestort.
Het verschil tussen bruto- en nettoloon kan dus per werkgever verschillen
Het is afhankelijk van wat wordt meegenomen in de berekening. Als je bijvoorbeeld geen pensioen opbouwt, dan wordt er uiteraard ook geen premie ingehouden op jouw brutoloon. Daarnaast kunnen de benodigde bijdragen aan verzekeringen bij de ene sector duurder uitvallen dan bij de andere.
Wat doet jouw werkgever met het verschil tussen het netto- en brutobedrag?
Jouw werkgever zorgt ervoor dat dat geld terechtkomt bij de juiste instanties. Zoals de loonheffing bij de Belastingdienst en het werknemersdeel van de pensioenpremie bij het Pensioenfonds waar jij onder valt.
Op je loonstrook lees je wat jouw netto- en brutoloon is
Bij elke salarisbetaling ontvang je een loonstrook. Hierop staat de berekening van jouw bruto- naar nettoloon. Je ziet op je loonstrook dus precies welke bedragen worden ingehouden op jouw brutoloon. Lees deze blog voor de uitleg van alle onderdelen op een loonstrook.
Het verschil tussen bruto- en nettoloon bereken je gemakkelijk met een online rekentool
Dat is handig als je start met een nieuwe baan of wilt onderhandelen over je salaris. Want dan weet je welk brutobedrag je in gedachten moet houden om uiteindelijk het juiste bedrag op je rekening gestort te krijgen.
Gebruik bijvoorbeeld deze tool op berekenhet.nl of deze tool op loonwijzer.nl. De tools geven je een schatting van het verschil in bruto- en nettoloon.
Of vraag jouw (toekomstige) werkgever om een proforma loonstrook
Dit is een voorbeeldloonstrook van jouw toekomstige salaris. Hierop kun je dan zien welke bedragen van jouw brutoloon worden afgetrokken en wat er netto overblijft. Hieraan kun je geen rechten ontlenen, maar het geeft wel een indicatie van het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening kunt verwachten.
Eigenlijk best handig dus, dat verschil in bruto- en nettoloon
Je werkgever regelt namelijk alle betalingen, zodat jij dat niet zelf meer hoeft te doen. Dat scheelt jou veel denkwerk en tijd. Én krijg je geen hoge rekening aan het einde van het jaar, met bijvoorbeeld alle belasting die je moet terugbetalen.
Gerelateerde artikelen
Blog: Wat is loonheffingskorting en hoe werkt het?
Hoe zit het met de loonheffingskorting: moet ik dit juist aan- of uitzetten om meer salaris over te houden? Het is een vraag die wij vaak voorbij horen komen. Daarom leggen wij in deze blog alles uit over deze loonheffingskorting.
Blog: De belangrijkste punten in jouw loonstrook uitgelegd
Als je werkt krijg je bij iedere salarisbetaling een loonstrook. Hierop staat precies uitgelegd hoe jouw salaris is berekend. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat je geen idee hebt hoe je de loonstrook moet lezen. Daarom leggen we je dat in deze blog uit.