30 augustus 2024
0 0 0
ADR certificaat in de transport: alles op een rij

ADR certificaat halen? Alles op een rij

Het ADR certificaat is een voorwaarde om de functie van ADR chauffeur uit te mogen voeren. Ben je van plan om een ADR opleiding te volgen? In deze blog zullen we dieper ingaan op wat ADR precies inhoudt voor chauffeurs en welke cursussen en certificeringen nodig zijn.

Wat is ADR?

De afkorting ADR staat voor Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route. Dit verwijst naar een Europees verdrag dat de regels en voorschriften regelt voor het transport van gevaarlijke goederen over de weg. Voor chauffeurs betekent dit dat zij aan strikte veiligheidseisen moeten voldoen om gevaarlijke stoffen veilig en volgens de wet te vervoeren. 

ADR certificaat: welke zijn er?

Als chauffeur ADR is het dus belangrijk dat je afweet van de risico’s en veiligheidsprocedures die bij deze vorm van transport komen kijken. Hiervoor heb je uitgebreide kennis nodig over de gevaarlijke stoffen en hoe je ze moet vervoeren. Daarom zijn er voor deze baan vaak specifieke certificaten en opleidingen vereist, zodat het zeker is dat jij deze taken veilig uit kan voeren. Iedere ADR chauffeur heeft een ADR basis certificaat nodig en afhankelijk van wat je vervoert kunnen er nog andere certificaten nodig zijn. We leggen er een aantal uit.

ADR basis cursus

Bij de ADR opleiding hoort in ieder geval de ADR basis cursus. Hier leer je de basiskennis. Dit is verplicht om als ADR chauffeur te kunnen werken, want het toont aan dat je voldoende kennis hebt van de regels en voorschriften met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen. In deze ADR cursus leer je alles over de wet- en regelgeving, verpakkingsvoorschriften, preventieve maatregelen, procedures bij ongevallen en incidenten en persoonlijke beschermingsmiddelen. Na de cursus ADR moet je een examen afleggen bij een erkende instantie. Dit kan bijvoorbeeld bij het CBR. Als je dit examen hebt gehaald, krijg je een ADR certificaat. Dit certificaat is 5 jaar geldig en moet na die tijd vernieuwd worden om te zorgen dat je kennis up to date blijft.

Afhankelijk van het type gevaarlijke stoffen dat je gaat vervoeren, kun je aanvullende specialisatiecursussen volgen.

ADR klasse 1

Wanneer je explosieve stoffen en voorwerpen vervoert, zoals bijvoorbeeld vuurwerk of munitie, moet je een ADR certificaat voor klasse 1 behalen. Deze cursus richt zich onder andere op eigenschappen van explosieven, de specifieke vereisten voor het verpakken van explosieven, veiligheidsmaatregelen en procedures voor het laden en lossen van explosieve stoffen en specifieke noodprocedures.

ADR klasse 7

Voor het vervoeren van radioactieve stoffen heb je een ADR certificaat voor klasse 7 nodig. In deze cursus leer je bijvoorbeeld alles over de eigenschappen en risico’s van verschillende soorten radioactieve stoffen, stralingsbescherming en apparatuur voor het detecteren en meten van stralingsniveaus.

ADR cursus tankvervoer

Ook is er een specialisatie cursus voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen in tanks. Hierin leer je onder andere over verschillende soorten tanks en hun specificaties, hoe je tankwagens veilig moet vullen en lossen en hoe je ze moet reinigen en ontgassen.

Ook voor deze specifieke certificaten geldt dat ze elke 5 jaar vernieuwd moeten worden door een herhalingscursus en een herhalingsexamen af te leggen, om er voor te zorgen dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en veiligheidsprocedures.

Kosten ADR certificaat

De kosten van een ADR certificaat liggen grofweg tussen de €300 en €600. Ook voor de examens betaal je nog €50 tot €100. De kosten verschillen per opleider. Vaak bieden opleidingsinstituten pakketdeals aan als je meerdere cursussen tegelijkertijd boekt, waardoor de totale kosten lager zullen worden. De ADR cursussen mogen ook meetellen voor de opleidingsuren voor je code 95.

Het ADR certificaat kan door verschillende partijen worden betaald. Dit hangt af van de afspraken die je hierover maakt. De kans is groot dat je werkgever bijdraagt aan de kosten, vooral als de certificaten noodzakelijk zijn voor je functie. Je kan er ook voor kiezen om zelf een ADR certificaat te behalen om je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Dan zijn de kosten vaak voor eigen rekening.

ADR opleiding volgen

Een ADR opleiding kun je bij verschillende erkende opleidingsinstituten en rijscholen in Nederland volgen. Belangrijk is wel dat je de opleiding volgt bij een door het CBR erkende opleider. Je kunt hier zien welke erkende opleiders er bij jou in de buurt zitten. Kies hierbij voor ADR inclusief nascholing (U01). Na het afronden van je ADR opleiding doe je het ADR examen bij het CBR.

Je kunt de ADR opleiding volgen op de manier die jij het fijnst vindt.  Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om de de opleiding in één keer te volgen in een aaneengesloten periode of juist in delen verspreid over een langere periode. Ook kun je sommige onderdelen van de ADR-opleiding online volgen via een e-learning. Check daarom goed bij de opleider wat er allemaal mogelijk is. 

Benieuwd naar vacatures voor een chauffeur ADR?

Nu weet jij alles over het ADR certificaat. Wil je nog meer weten over de werkzaamheden en het salaris van een chauffeur ADR? Lees dan eerst deze blog.

Ben jij al helemaal klaar om aan de slag te gaan als vrachtwagenchauffeur ADR? Ontdek dan hier welke vacatures wij voor jou hebben.

Bekijk de vacatures